BiH
0

Tržište polovnih automobila krahiralo

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Prodaja polovnih automobila u Federaciji BiH (FBiH) opala je i do 90 odsto zbog smanjene kupovne moći građana, dok je u Republici Srpskoj (RS) opala oko 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, ističu u auto-kućama.

Neki od prodavača prisiljeni su da automobile daju, odnosno mijenjaju za građevinski materijal, neki spuštaju cijene auta, a neki razmišljaju o zatvaranju svojih firmi, prenose današnje "Nezavisne novine".

"Nema ni onih što samo gledaju auta. Ako ovako nastavi, nema druge nego zatvoriti. Slabo je sve. Prodaja je opala 90 odsto", kažu u auto-centru "Bombastik" Sarajevo.

U auto-kućama u RS kažu da na tržištu ostaju samo ozbiljnije firme i one koje imaju po nekoliko desetina vozila, dok su mali auto-placevi ili zatvoreni ili planiraju da stave ključ u bravu.

"Oni koji imaju dobre cijene, dobra vozila i velike placeve opstaće na tržištu, jer ljude interesuje kvalitet. Prodaja za razliku od prije nekoliko mjeseci ide dobro, ali je i dalje znatno lošija nego prošle godine", rekao je Simo Đukić, vlasnik auto-salona "Braća Đukić", koji ima predstavništva u Banjaluci i Prnjavoru.

Suvlasnik auto-kuće "Auto Maks" iz Bijeljine Nikica Nikolić kaže da je za razliku od prošle godine prodaja opala i cijene vozila drastično pale, ali da se tržište polako popravlja.

"U prva četiri mjeseca ove godine situacija je bila katastrofalna. Cijene su padale svakodnevno, ali niko nije kupovao vozila. U posljednje vrijeme ima naznaka oporavka i očekujem da će se situacija svakodnevno popravljati", kazao je Nikolić.
Vlasnik auto-centra "Arifagić" u Maglaju Adnan Arifagić tvrdi da je prodaja luksuznih i teretnih auta, poput kedija i kombija opala za 25 odsto, a guma za 50 odsto. On dodaje da su na području opštine Doboj-jug već zatvorene tri do četiri firme, jer nije bilo kupaca.

U auto-kući "Bosman" Sarajevo kažu da vozila daju za građevinsnki materijal, s obzirom na to da se bave i niskogradnjom.

Za razliku od njih, u auto-kućama "Kramar" Ljubuški i "MG-Auto" Široki Brijeg nisu nezadovoljni.

"Prodamo dva auta dnevno. Prodaja je opala, ali malo. Kako je kriza, super je. Ne znam da je u Hercegovini igdje najavljeno zatvaranje salona", kažu u "Kramaru".

Vlasnik auto-placa iz Prnjavora Goran Gunjević kaže da se situacija popravila i da je ono što zabrinjava činjenica da u posljednjih nekoliko mjeseci nije kreditirano nijedno vozilo.

"Banke ne daju kredite i to je problem. Sada je aktuelna preprodaja i kompenzacije, tako da ljudi dovoze auto i uz doplatu uzimaju bolje. Situacija je lošija nego prošle godine, ali za razliku od prvih mjeseci ove godine, sada je super", kaže Gunjević.
Direktor auto-kuće "Grin" iz Velike Kladuše Rasim Miljković tvrdi da je situacija drastično lošija nego prošle godine.

"Prošle godine u ovo doba prodavao sam 16 do 17 auta mjesečno, a ove dva auta. Očekujem da će biti bolje u septembru", rekao je Miljković, ko je napomenuo da je oborio cijene jer je mala potražnja.

U auto-kućama ističu da su najviše traženi automobili marki  "folksvagen", "reno" i "pežo", čije su cijene pale za oko 20 odsto.