Cijene stanova u Sarajevu
0

Tržište nekretninama dno će dotaći na proljeće

Piše: A. Karadža
Trend porasta ponude i opadanja potražnje za nekretninima, što je rezultiralo nižim cijenama stanova, nastavio se i do kraja 2009. godine bez obzira na to da li se radi o staroj ili novijoj gradnji s tim da je kod novoizgrađenih objekata taj procenat niži. Krah tržišta, navode prometnici nekretninama, očekuje nas na proljeće naredne godine.

Prema riječima predsjednika skupštine Udruženja učesnika u prometu nekretninama, Turgaja Mutevelića posljedica je to recesije koja je pogodila i našu zemlju, nedostatku novca i bankama koje su pooštrile uslove za dobijanje kredita.

Procenat pada cijena stanova varira u zavisnosti od lokacije i veći je od centra ka periferiji.

"Procenat opadanja cijene kvadrata zavisi od dijelova grada. Ta je pojava posebno istaknuta na perifernim dijelovima gdje je došlo do pada cijene i do 50 procenata. Kako se približavate centru taj je procenat manji i cijene se još uvijek prilično drže. U tim je dijelovima došlo do minimalne korekcije cijena za 10 do 15 procenata", rekao je Mutevelić.

On je istakao da cijene dobrim dijelom zavise od infrastrukture, starosti zgrade, položaja.

.Pretpostavlja se da će se ovakav trend nastaviti do proljeća naredne godine kada se očekuje da tržište nekretninama dotakne dno, nakon čega se očekuje oporavak, smatra Mutevelić. On je istakao da će na to utjecati globalni faktori, oporavak tržišta u regiji, Evropi i Americi što će se odraziti i na tržište u BiH s tim da se to dešava sa zakašnjenjem od šest mjeseci.

Mutevelić je istakao da cijene kvadrata u novogradnji u Sarajevo iznose i do 4.500 KM, a veličine takvih stanova su i po 150 kvadratnih metara.