biznis
0

Tržište luksuzne robe vrijedno 960 milijardi eura

FENA
Globalno tržište luksuzne robe dostiže rekordan iznos od oko 960 milijardi eura, pokazuju podaci proizvođača skupih premijum vozila.

Najveći dio tog kolača otpada na uplate za putovanja i hotele, kupovinu automobila, kao i satova i nakita.

Na putovanja i za luksuzne hotele godišnje se u svijetu izdvoji do 270 milijardi dolara, a za skupe satove i nakit još 100 milijardi dolara, dok industrija luksuznih kola "odnosi" više od 250 milijardi eura prosječno svake godine, prenio je danas internet portal "Inautonews."

Jan Robertson, šef odsjeka prodaje i marketinga kompanije BMW izjavio je da je donekle iznenađujuće da automobili imaju takav udio na svjetskom tržištu luksuzne robe.

"Namjeravamo da postignemo novi rekord u prodaji vozila i zarade, prije isplate poreza, u 2012. godini. Povećali smo naše proizvodne kapacitete u Kini, SAD, Južnoj Africi i Indiji i istovremeno procjenjujemo moguće otvaranje proizvodnih centara i na ostalim tržištima zemlja koje imaju visoke stope privrednog rasta", izjavio je izvršni direktor BMW-a Norbert Reithofer.

On je dodao da njemački BMW toj trci daje značajan doprinos. BMW je sasvim siguran u njegovu lidersku poziciju kao najbolje prodavani proizvođač premijum automobila na svijetu.

Kompanija planira da dostigne prodaju veću od dva miliona vozila u 2016. godini, umjesto 2020. godine, kako je to bilo ranije planirano.

"Volkswagenova" filijala "Audi" takođe je početkom ovog mjeseca podigla planirani cilj prodaje, naglašavajući da namjerava da dostigne isporuku 1,5 miliona vozila prije 2015. godine.

Dva auto-giganta BMW i "Audi" najveću prodaju luksuznih kola obezbjeđuju na tržištima u usponu, kao što su Kina, Indija i Rusija.