Zlatan Dedić
0

Tržište kapitala treba pomoć Vlade FBiH

FENA
Direktor Sarajevske berze (SASE) Zlatan Dedić smatra da u kontekstu aktualne finansijske krize i stanja na tržištu kapitala Vlada Federacije BiH raspolaže mehanizmima kojima može i treba pomoći na preovladavanju postojeće situacije na tržištu kapitala FBiH.
  • Emitovanje dugo najavljivanih obveznica po osnovu stare devizne štednje, obveznica za izmirenje ratnih dugova, prodaja državnih dionica u većem obimu putem berze, brža reforma penzionog sistema, provođenje zakonske obaveze preregistarcije određenih većinskih državnih kompanija u otvorena dionička društva neke su od aktivnosti koje mogu poboljšati situaciju na tržištu kapitala FBiH, ističe direktor Berze.

Po njegovim navodima provođenjem ovih aktivnosti Vlada FBiH bi ne samo stimulirala razvoj tržišta kapitala FBiH već riješila probleme koji je dugo opterećuju te dala značajan podstrek novom ekonomskom zamahu.

Dedić podsjeća da zemlje iz bližeg i daljeg okruženja za rješenja problema budžetskog deficita i finansiranja razvojnih projekata, prije svega iz oblasti infrastruktrure, koriste emisuje obveznica pa ne vidi ni jednog ozbiljnijeg razloga zašto "naša Vlada ne uzme ozbiljno u razmatranje ovu mogućnost".

U uvjetima trenutno ograničenog pristupa kapitalu kod komercijalnih banaka tržište kapitala se otvara kao alternativa i nova mogućnost za prikupljanje sredstava. To bi mogao da bude dobar putokaz i lokalnim zajednicama da emitovanjem municipalnih obveznica rješavaju svoje infrastrukturne potrebe, zaključuje Dedić.