Wall Street u plusu
4

Tržišta profitiraju na rastu energetskih kompanija, čekaju se najlošiji kvartalni izvještaji od 2008.

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najvažniji indeksi na Wall Streetu su u porastu zahvaljujući pojačanoj kupnji dionica energetskih kompanija. Dow Jones porastao je u utorak više od 500 bodova, a investitori se pribojavaju nadolazeće objave kvartalnih izvještaja koje će biti najlošije od 2008. godine.

Dow Jones indeks porastao je 557,51 bod ili 2,14 posto, na 26.643 boda, dok je S&P 500 rastao 1,34 posto, na 3.197 bodova, a Nasdaq za 0,94 posto, na 10.488 bodova.

Skromniji jučerašnji rast Nasdaqa i S&P-a spriječio je tehnološki sektor, u kojem su i jučer nastavljene dobitonosne prodaje, nakon što su te dionice od ožujka predvodile oporavak na Wall Streetu, podigavši S&P za 40 posto. Među sektorskim indeksima, najviše su porasli energetski, industrijski, sirovinski, zdravstveni te sektor potrošačke robe.

"Današnje trgovanje bilo je suprotno intuiciji. Čitamo o tome da Kalifornija ponovno zatvara ekonomiju i o rekordnom rastu broja zaraženih u Floridi, a po rastu cijena predvode energetske dionice. Svjedočimo svojevrsnoj mini-rotaciji u vrijednosti", kazao je Reutersu Bob Shea, direktor investicijskog fonda TrimTabs Asset Management.

Bankarski sektor jučer je zabilježio gubitke, nakon što su tri velike američke banke - JP Morgan, Wells Fargo i Citigroup objavile da su rezervirale ukupno 28 milijardi dolara za potencijalne loše kredite svojih klijenata pogođenih pandemijom koronavirusa.

Na europskim tržištima većina najvažnijih indeksa jučer je bilo u padu, pri čemu frankfurtski DAX za 0,8 posto, na 12.696 bodova, a pariški CAC za 0,96 posto, na 5.007 bodova. Londonski Ftse indeks trgovanje je završio u blagom plusu od 0,06 posto, na 6.179 bodova.