|

Tržišne cijene plina sve bliže cijenama Gazproma

Tržišne cijene plina sve bliže cijenama Gazproma
0
F
FENA
30.11.2010. u 20:36
0
komentara
0

dijeljenja
Tržišne cijene plina sve bliže cijenama Gazproma
Tržišne cijene plina u Evropi su sve bliže cijenama u dugoročnim ugovorima ruskog Gazproma, nakon što su u prethodne dvije sedmice porasle za 15 posto.
Na berzi u Baumgartenu, centralnoevropskom plinsko-distributivnom centru, 1.000 kubnih metara plina je u utorak koštalo 307 dolara. Prosječna ugovorena cijena ruskog plina za Evropu iznosi 308 dolara za 1.000 kubnih metara, prenijele su u utorak agencije.

Američki trgovci plinom također aktivno povećavaju cijenu prirodnog plina, zbog niskih temperatura u istočnim saveznim državama, javila je agencija Bloomberg, koja podsjeća da 52 posto domaćinstava u SAD-u koristi plin za grijanje.

Spot cijene plina su u prethodne dvije godine bile značajno niže od cijena u dugoročnim ugovorima, što se objašnjavalo revolucijom u eksploataciji plina u SAD-u, zahvaljujući kojoj sopstvenom proizvodnjom praktično pokriva svoje potrebe.

Ovaj proces je, zajedno s kreditnom krizom, izazvao značajan rast ponude plina u svijetu. S oporavkom svjetske ekonomije i rastom tražnje, počele su da rastu i cijene plina na spot tržištu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.