|

Trump potpisuje naredbu koja zabranjuje američkim kompanijama da koriste Huaweijevu tehnologiju

Trump potpisuje naredbu koja zabranjuje američkim kompanijama da koriste Huaweijevu tehnologiju
79
Klix.ba
15.5.2019. u 09:53
61
komentara
79

dijeljenja
Trump potpisuje naredbu koja zabranjuje američkim kompanijama da koriste Huaweijevu tehnologiju Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Donald Trump će ove sedmice potpisati naredbu kojom će zabraniti američkim kompanijama da koriste telekomunikacijsku opremu koju su proizvele firme za koje se smatra da predstavljaju rizik po nacionalnu sigurnost, a to je put za zabranu poslovanja s kineskim Huaweijem.
U naredbi neće biti navedene određene zemlje ili kompanije, a o njoj se razmišljalo više od godinu te je nekoliko puta odgađana. To su otkrili dobro obaviješteni američki zvaničnici za Reuters, koji su rekli i da bi moglo doći do novog odgađanja.

Naredba bi se pozvala na Međunarodni zakon o hitnim ekonomskim ovlastima, koji predsjedniku daje ovlasti da reguliše trgovinu kao odgovor na hitnu situaciju na nacionalnom nivou, koja prijeti SAD-u. Naredba će naložiti Ministarstvu za trgovinu da u saradnji s drugim vladinim agencijama izradi plan za izvršenje.

Ako Trump potpiše naredbu, to će se dogoditi u delikatno vrijeme kada je riječ o odnosima između Kine i SAD-a, dvije najveće ekonomske sile koje podižu tarife zbog nesuglasica o, kako ih američki zvaničnici nazivaju, nepoštenih praksi trgovanja.

Washington vjeruje da opremu koju proizvodi Huawei, treći najveći proizvođač smartphonea na svijetu, Kina može iskoristiti za špijuniranje. Huawei je te navode odbacio nekoliko puta.

Amerika aktivno vrši pritisak na druge zemlje da ne koriste Huaweijevu opremu za 5G mrežu nazivajući je "nepovjerljivom". U augustu je Trump potpisao zakon kojim je američkoj vladi zabranjeno korištenje Huaweijeve opreme, kao i opreme drugog kineskog provajdera, ZTE Grupe.

U januaru su Sjedinjene Američke Države optužile Huawei za zavjeru s ciljem krađe trgovačkih tajni kompanije T-Mobile US Inc., a glavni finansijski oficir Huaweija je optužen za bankarske prevare.

Neke velike kompanije su već prekinule veze s Huaweijem, ali se mali operateri i dalje oslanjaju na Huaweijevu i ZTE-ovu opremu jer je jeftinija.
Prijavi grešku


Komentari (61)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...