biznis
0

Tri najbogatije žene svijeta su Kineskinje

Sarajevo-x.com
Zhang Yin (Foto: AFP)
Zhang Yin (Foto: AFP)
Više od polovine najbogatijih žena svijeta su Kineskinje, zahvaljujući velikim dijelom Maou i jeftinoj brizi o djeci, navodi se u kineskom biznis-magazinu "Hurun Report", koji prikuplja informacije o najbogatijim Kinezima.

U svijetu su tri najbogatije žene Kineskinje, baš kao što ih je 11 među prvih 20, prema "Hurunovoj" listi milijarderki.

Zhang Yin, 53, šefica kineske firme koja se bavi reciklažom papira slovi za najbogatiju ženu svijeta s bogatstvom od 5,6 milijardi dolara. Wu Yajun, 46, je na drugom mjestu s 4,1 milijardom dolara, dok Chen Lihua, 69, drži treće mjesto s četiri milijarde dolara.

Najbogatija nekineskinja je Španjolka Rosalia Mera, čija je modna kuća Zara, sa 3,5 milijarde dolara.

Od poznatih žena tu je TV-voditeljica Oprah Winfrey, na devetom mjestu, sa 2,3 milijardi dolara.

"Mao je napravio nevjerovatnu razliku kad je rekao da žene drže do pola neba, od tada se podrazumijevalo da će sve žene u Kini raditi", navela je Nandani Lynton iz Međunarodne biznis škole u Šangaju.

Kineske žene su također među najambicioznijim na svijetu, navodi se u studiji Centra za rad i životno osiguranje iz Njujorka, kojom je ustanovljeno da čak 76 posto žena u Kini teži da radi najbolje poslove, u usporedbi s 52 posto u SAD-u.

To je i razumljivo jer majke u Kini imaju veću podršku države u podizanju djece od američkih i evropskih. Budući da u Kini žene u prosjeku rade 71 sat sedmično, podrška u odgoju djece je itekako bitna, a ne treba zanemariti da u Kini često u tome majkama pomažu djedovi i bake, njih četvero na samo jedno dijete.

Ipak, u odnosu na kineske muškarce, žene još uvijek zaostaju. Prema "Hurunu", samo 11 posto među najbogatijim u Kini su žene, a prosječno bogatstvo prvih 50 kineskih žena je tek trećina u odnosu na ono čime raspolaže najbogatijih 50 Kineza.