biznis
0

Trhulj: Izvoz namjenske industrije uvećan za 50 posto

FENA
Erdal Trhulj
Erdal Trhulj
Rezultati postignuti u proteklih godinu dana pokazuju da su poduzete adekvatne mjere na saniranju stanja u namjenskoj industriji - izjavio je danas federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj na konferenciji o namjenskoj industriji u Sarajevu.

Na drugoj Konferenciji o statusu, trenutnom stanju i mjerama za unapređenje namjenske industrije, koju je organizirao Sindikat metalaca BiH, analizirano je izvršenje zaključaka s prve konferencije održane prije godinu dana.

Tada je, po riječima ministra Trhulja, konstatovano da je namjenska industrija u minusu negdje oko 140 miliona KM, a praktično osim Ginexa u svim fabrikama bilo je teško stanje, radnici su dugo godina bili bez plaća i neuvezanog radnog staža, a nivo poslova je bio u opadanju.

„Međutim, rezultati u 2011., posebno u drugom polugodištu, pokazuju da je izvoz namjenske industrije uvećan za 50 posto. Ugovori koji su potpisani u 2011. i koji se sada realizuju daju novih 50 posto povećanja izvoza, tako da u prve dvije godine očekujemo 100 postotno povećanje izvoza namjenske industrije“, istakao je Trhulj.

Dodao je da je u velikom broju fabrika radnicima uvezan radni staž, a radi se na tome da se pitanje zdravstvenog osiguranja sistemski riješi.

„Vladi smo proslijedili i zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava gdje bi pitanje dugova po osnovu zdravstvenog osiguranja bilo trajno riješeno“, istakao je Trhulj.

„Izvoz namjenske industrije u prva tri mjeseca ove godine je bio 6,2 miliona eura, dakle gotovo 12,5 miliona KM i ako imate u vidu da je za isti period prošle godine, koja je bila 50 posto bolja od 2010., napravljeno nekih 2,5 miliona eura, očito je da je za čak više od 60 posto povećan izvoz u odnosu na prvi kvartal 2011.“, kazao je Trhulj.

„Mislim da su to rezultati koje prepoznaju radnici i sindikat, ali još smo daleko od toga da možemo reći da smo u potpunosti riješili stanje u namjenskoj industriji i na tome radimo“, dodao je Trhulj.

Dopredsjednik Sindikata metalaca BiH i koordinator za namjensku industriju Federacije BiH Bajro Melez ocijenio je da je stanje u namjenskoj industriji loše, ali nešto bolje u odnosu na prethodnu godinu.

Stanje je, po njegovim riječima, bolje jer je u preduzećima zaključivanjem dobrih ugovora omogućeno zapošljavanje, kao što je to slučaj s preduzećima „Igman“ i „Ginex“.

„Duplo više radnika radi u odnosu na prošlu godinu, a ohrabruju i ugovori koje su zaključili Igman iz Konjica i Ginex iz Goražda, a uz to pripreme za velike ugovore imaju Pretis i Zrak tako da je namjenska industrija u usponu“, dodao je Melez.

Prioriteti sindikata su zapošljavanje i izmirivanje obaveza prema radnicima i u tom smislu konačno rješavanje obaveza po osnovu zdravstvenog osiguranja, kao i da se Razvojna banka stavi u funkciju razvoja preduzeća putem povoljnih kreditnih aranžmana.

„Tražimo da se kompletan državni aparat uključi da bi se omogućilo da namjenska industrija konačno zauzme mjesto koje joj pripada“, kazao je Melez.

Predsjednik sindikalne organizacije privrednog društva "Igman" Konjic Senad Bjelevac kazao je da se stanje u Igmanu značajno popravilo u odnosu na situaciju prije dvije godine.

„Radnici su zadovoljni, imamo 330 stalno zaposlenih, a u jednom periodu smo imali i do 700 radnika. Posla imamo do kraja godine, a radi se i na ugovaranju poslova za narednu godinu“, istakao je Bjelevac.

Sindikat Igmana je zadovoljan s upravom društva i neke probleme iz ranijeg perioda u vezi sa zdravstvenim osiguranjem i izostalim plaćama, nastoje postepeno riješiti i očekuju da će to biti završeno do kraja godine.

I radnici u Ginexu su, po riječima predsjednika sindikalne organizacije ovog preduzeća Džeme Tire, zadovoljni i imaju dovoljno posla. On je dodao da Ginex zapošljava više od 400 radnika, dobro posluje i izvozi u 34 zemlje.