biznis
0

Trgovinski deficit u BiH za devet mjeseci 5,7 milijardi KM

FENA
Bosna i Hercegovina je u septembru ostvarila robni promet s inostranstvom vrijedan 1,7 milijardi KM, od čega se na izvoz odnosi 527,4 miliona KM ili 31 posto, a na uvoz 1,2 milijarde KM ili 69 posto.

"U okviru ostvarenog vanjskotrgovinskog prometa BiH, procent pokrivenosti uvoza izvozom u tom mjesecu bio je 44,9 posto – saopćio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

Tokom devet mjeseci ostvaren je izvoz u vrijednosti 4,4 milijarde KM, što je za 16,3 posto više u odnosu na isti period prethodne godine. Istovremeno, uvoz je iznosio 10,1 milijaru KM, što je za 24,1 posto više u poređenju s istim periodom lani. Procent pokrivenosti uvoza izvozom bio je 43,7 posto.

BiH je u robnom prometu s inostranstvom za devet mjeseci ostvarila trgovinski deficit 5,7 milijardi KM.

Lani je za devet mjeseci taj deficit iznosio 4,3 milijarde KM, ali treba imati u vidu da je tada uveden PDV, pa će tek iduća godina u poređenju s ovom dati realniju sliku o ovim trendovima, prokomentirao je Milinović.

U septembru se najviše izvozilo u Hrvatsku i to u vrijednosti 86,2 miliona KM, što je 16,3 posto od ukupno ostvarenog izvoza. Od susjednih zemalja, također značajan izvoz ostvaren je u Srbiju 77,6 miliona KM (14,7 posto od ukupnog izvoza).

Posmatrano prema regionalnim grupacijama, u tom mjesecu najviše se izvozilo u EU u vrijednosti 302,5 miliona KM. U okviru zemalja EU, najviše se izvozilo u Italiju i to u vrijednosti od 65,5 miliona KM, što je 12,4 posto od ukupno ostvarenog izvoza.

U septembru se najviše uvozilo iz Hrvatske i to u vrijednosti 227 miliona KM, što je 19,3 posto od ukupno ostvarenog uvoza. Od susjednih zemalja, također značajan uvoz u istom periodu ostvaren je iz Srbije u vrijednosti 121,9 miliona KM ( 10,4 posto od ukupnog uvoza).

Prema regionalnim grupacijama posmatrano, u septembru se najviše uvozilo iz EU u vrijednosti 553,1 milion KM, što je 47,1 posto od ukupnog uvoza. U okviru zemalja EU, najviše se uvozilo iz Njemačke i to od 142,7 miliona KM, što je 12,1 posto od ukupno ostvarenog uvoza.