{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trgovinska razmjena BiH sa Slovačkom i Češkom

F
9.3.2007. u 12:40
0
0
Trgovinska razmjena BiH sa Slovačkom i Češkom
0
Trgovinska razmjena BiH sa Slovačkom i Češkom
Prema rang-listi najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH na osnovu obima razmjene Češka je na devetom mjestu, dok Slovačke nema među prvih deset.
Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH VTKBiH, lani je ostvaren porast izvoza u Češku od 59,92 posto, a u Slovačku od čak 201,13 posto, dok je porast uvoza iznosio 32,98 posto (Češka) i 42,53 posto (Slovačka).

Privredna delegacija BiH u organizaciji ove komore posjetit će Češku i Slovačku od 12. do 16. marta, a u delegaciji su predstavnici 15 firmi iz metaloprerađivačke industrije, proizvodnje namještaja, energetike, prehrambene industrije, građevinarstva i drugih oblasti.

Cilj posjete je nastavak i uspostava kontakata s privrednicima dviju zemalja, pospješivanje obima razmjene, te ispitivanje mogućnosti viših oblika saradnje.

Programom je predviđeno održavanje poslovnih foruma u Slovačkoj i Češkoj kada će Agencija za promociju stranih investicija (FIPA) predstaviti mogućnosti ulaganja u BiH, a VTKBiH mogućnosti razmjene robe i drugih vidova saradnje.

Statistički podaci govore da je pokrivenost uvoza izvozom porasla sa 16,7 posto na 20,1 posto (Češka), odnosno s 11,1 posto na 23,4 posto (Slovačka), ali istovremeno je znatno veći i apsolutni iznos deficita. Iako su očita značajna poboljšanja u odnosu na prethodnu godinu, odnosi razmjene nisu najpovoljniji, navode ekonomski analitičari iz VTKBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: