Istraživanje u BiH
0

Trgovci nezadovoljni, rade i po 16 sati dnevno i "na crno"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Uvjeti rada u sektoru trgovine u Bosni i Hercegovini izuzetno su loši, pokazalo je istraživanje čije je rezultate danas u Sarajevu prezentirao Sindikat radnika trgovine BiH (STBiH).

Predsjednica ovog sindikata Mersiha Beširović istakla je da 41,3 posto ispitanika uopće nisu zadovoljni uvjetima rada. Rezultati istraživanja o uvjetima rada u sektoru trgovine u BiH ukazuju i na dramatično kršenje zakona i osnovnih radnih, a time i ljudskih prava zaposlenih u trgovini od trgovinskih preduzeća.

"Najveći problem trgovine svakako su ugovori na određeno vrijeme, zatim radno vrijeme radnika, kao i odsustva i plate", dodala je Beširović.

Veliki broj zaposlenih u trgovini nema potpisane ugovore o radu, te prema tome rade 'na crno' i ne mogu ostvariti prava iz radnog odnosa. Rade i po 12 do 14 sati dnevno, a u određenim dijelovima BiH i do 16 sati.

Često nemaju pravo na godišnji odmor, a zabilježen je veći broj slučajeva gdje radnici u trgovinama rade bez dnevnog, sedmičnog i godišnjeg odmora.

Za svoj posao radnici u trgovinama nisu adekvatno kompenzirani, a 84 posto ispitanika imaju plaću manju od prosječne plaće u FBiH i RS-u.

Radnici u trgovinama su izloženi psihološkom maltretiranju od nadređenih, a nerijetko se dešava da su dužni nadoknaditi poslodavcu izgubljenu, nestalu ili ukradenu robu saopstvenim novcem.

Istraživanje je još pokazalo, dodala je Beširević, da je članstvo STBiH u procentu od 76,9 posto zadovoljno uslugama koje su dobili od ovog sindikata, a uvjeti rada u onim kompanijama gdje je prisutan STBiH znatno su bolji nego u onima u kojima radnici nisu članovi sindikata.

Ovo istraživanje STBiH proveo je u saradnji s Agencijom za demokratske incijative, a uz pomoć Sindikata trgovine Norveške.

Istraživanje će biti proslijeđeno svim relevantnim institucijama, kao i strankama koje su registrovane za izbore u oktobru s listom zahtjeva STBiH.

Sindikat će pokrenuti i incijativu prema Udruženju poslodavaca i u direktnom kontaktu sa socijalnim partnerima radi poboljšanja uvjeta rada u ovom sektoru.