{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trgovački centri za siromašne

S
Sarajevo-x.com
31.10.2008. u 15:00
0
0
Trgovački centri za siromašne
0
Trgovački centri za siromašne
Iako Austrija važi za jednu od najbogatijih zemalja u Evropskoj uniji, otprilike milion tamošnjih stanovnika živi na rubu siromaštva. Dvije trećine ukupnog broja stanovnika živi od socijalne pomoći u glavnom gradu Austrije.
Bečlije sa niskim prihodima, međutim, svoje osnovne potrebe mogu pokriti u već tri trgovačka centra otvorena posebno za socijalno ugroženu kategoriju stanovništv. Prodajni objekti su otvoreni u toku ove godine, a među njima su VinziMarkt, SOMA i Sozialmarkt.

Iako se ova tri trgovačka centra razlikuju u pojedinostima, princip je isti: Potencijalni kupci prije svoje prve kupovine potvrđuju da žive u oskudici. Gornja granica prihoda po osobi definisana je ispod 900 eura. Tek kada kupci potvrde ovu visinu primanja odgovarajućom iskaznicom, stiču pravo na kupovinu u ovim centrima.

Ponuda robe kreće se od hljeba, mliječnih proizvoda, tjestenine, voća i povrća do higijenskih artikala, proizvoda za domaćinstvo i drugog. Treba naglasiti da se pritom radi o hiperprodukciji, odnosno proizvodima sa oštećenim pakovanjem i onim čiji rok trajanja je na izmaku.

Cijene se kreću u prosjeku između 30 i 50 posto od prodajnih cijena u drugim diskontima. Pojedini proizvodi se i poklanjaju, a sedmične kupovine su ograničene kako bi paleta proizvoda po mogućnosti ostala šarolika. Alkohol i duhanski proizvodi ne nalaze se u ponudi.

Eventualni doprinosi centra su svakako dobrodošla pomoć odgovarajućim socijalnim institucijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: