Fuad Kasumović
0

Trenutno stanje s fiskalnom politikom u BiH je katastrofalno

FENA
U organizaciji EUFPS (EU Fiscal Policy Support to Bosnia and Herzegovina) danas je u Sarajevu počela petodnevna Konferencija o javnim finansijama i fiskalnom upravljanju u BiH.

Konferencija je okupila veliki broj eksperata iz oblasti finansija, fiskalne politike i upravljanja iz deset zemalja EU i BiH. Cilj Konferencije je sagledavanje trenutnog stanja u fiskalnom upravljanju u BiH kao i razmjena iskustava učesnika iz ove oblasti.

Šef Projekta EUFPS Boris Petkov je u izjavi za novinare kazao kako je vidan napredak BiH koji je i rezultirao potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ipak, BiH ima još mnogo posla pred sobom.

"BiH mora uvesti mnogo promjena kako bi se u oblasti fiskalne politike približila evropskim standardima. Trenutno je fiskalna politika fragmentirana i to otežava čitav proces. Potrebno je promovirati Vijeće za fiskalnu politiku koje će biti u funkciji u potpunosti", kazao je Petkov.

Trenutno stanje s fiskalnim upravljanjem je, potvrdio je zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović, katastrofalno.

"Unazad 20-tak dana nismo imali ni fiskalno Vijeće niti bilo koju drugu instituciju na državnom nivou koja bi upravljala svim javnim finansijama. Dešavalo nam se da su entiteti, a pri tom mislim na Republiku Srpsku, posredstvom poslanika osporavali donošenje državnog budžeta. Na taj način su državu dovodili u neravnopravan položaj u odnosu na ostale budžete", kazao je Kasumović.

On smatra da je takva politika "Milorada Dodika i njegovih poslanika usmjerena na nastojanje da dokaže kako BiH ne može funkcionirati već da funkcionira samo RS".

"U međuvremenu je donesen Zakon o fiskalnom Vijeću koji bi trebao odrediti gabarite svakog nivoa vlasti. Do sada je bilo da onaj koji ima više poslanika ili ima veću političku moć uzima više s jedinstvenog računa", istakao je Kasumović.

Podsjetio je da će implementiranjem SSP-a doći do manjeg priliva računa na jedinstveni račun te da je "FBiH već u nekoj vrsti krize", a pretspostavlja da će do septembra ili oktobra u istoj situaciji biti i RS.

"Bit će sve manje novaca na jedinstvenom računu a sve više "predizbornih obećanja." Na kraju će se morati pošteno reći građanima ove zemlje da ovoliko nivoa vlasti BiH ne može izdržati. Već sada se razmišlja da se građanima nametnu nove akcize i porezi što građani BiH ne mogu izdržati", upozorio je Kasumović.

Kasumović se nada da će Zakon o fiskalnom Vijeću riješiti neke od ovih problema te vjeruje u pomoć evropske zajednice u rješavanju ove situacije.

Konferencija će, nakon izlaganja eksperata iz EU i razmjene iskustava zemalja koje su prošle kroz proces uređenja fiskalne politike, ponuditi nekoliko zaključaka koji će u formi prijedloga biti proslijeđeni nadležnim institucijama.