|

Trećina Evropljana nema ušteđevinu

Trećina Evropljana nema ušteđevinu
0
F
FENA
30.1.2013. u 14:29
0
komentara
0

dijeljenja
Trećina Evropljana nema ušteđevinu
Trećina Evropljana nema nikakvu ušteđevinu, dok u Španiji i Italiji polovica stanovnika troši ušteđeni novac, prenose evropski mediji.
Najmanje štediša ima Rumunija, gdje je gotovo polovica ispitanika (48 posto) kazala da nema nikakvu ušteđevinu, a najviše ih je u Luksemburgu (89 posto), po ispitivanju njemačke agencije TNS za banku ING Bank.

U zadnjih godinu dana, 52 posto Italijana i 47 posto Španaca bilo je prisiljeno trošiti svoju ušteđevinu. S druge strane, u Turskoj i Velikoj Britaniji gotovo polovica stanovnika uspjela je više štedjeti.

Najviše zadovoljni svojom ušteđevinom su Holanđani i Nijemci (47 odnosno 46 posto), a najmanje Česi, Italijani i Španci (38 odnosno 36 posto). Većina ispitanika, preko dvije trećine, kazala je da nisu mogli trošiti kao prije na hobije, odjeću i njegu tijela. Najmanje se
štedi na obrazovanju i zdravlju.

U prosjeku, 49 posto Evropljana od svoje bi ušteđevine moglo živjeti tri mjeseca, a 47 posto ne bi. Ispitivanje je provedeno na 14.000 ispitanika u Austriji, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Luksemburgu, Holandiji, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Turskoj i Velikoj Britaniji.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.