biznis
341

Trebinje: "Swisslion" otvara novu fabriku i zapošljava 350 radnika

SRNA
Predsjednik Koncerna "Swisslion Takovo" Rodoljub Drašković najavio je da će narednih dana biti puštene u rad prve linije u novoizgrađenoj fabrici prehrambene industrije "Trebinje dva" u kojoj će u prvoj fazi biti zaposleno 350 radnika.

Drašković je rekao novinarima u Trebinju da je u toku montaža tri linije od kojih će jedna ove sedmice biti puštena u rad, te da je danas dvadesetak inženjera primljeno na obuku.

Prema njegovim riječima, probna proizvodnja u fabrici dječije hrane planirana je

  1. novembra, dok će fabrika za preradu kakao zrna početi sa radom do kraja godine.

U novoj fabrici bit će instalirane i tri linije koje do sada nisu bile u asortimanu, a osim proizvodnje dječije hrane "Juvitana" i linije za preradu kakao zrna, obuhvataće i liniju za proizvodnju glaziranih medenjaka.

Vrijednost građevinskih radova na izgradnji fabrike "Trebinje dva", bez instalisanja opreme, je oko 4,5 miliona KM, a projekat se u cijelosti finansira iz vlastitih prihoda, čime se ukupno investirana sredstva "Swisslion" u proizvodne pogone u Hercegovini približavaju iznosu od 100 miliona KM.

Fabrika obuhvata površinu od 14.800 metara kvadratnih, a "Trebinje dva" biće najveći proizvodni pogon u prehrambenoj industriji u BiH.

Govoreći o budućim planovima, Drašković je istakao da se neće zaustaviti na širenju kapaciteta i proizvodnje u Trebinju, te je najavio i proizvodnju zdrave, organske hrane, napominjući da će fabrike koje bude gradio u ovoj lokalnoj zajednici za tu proizvodnju biti opremljene najsavremenijom tehnologijom na svijetu.

On je naveo da u Trebinju gradi i inženjering centar koji će isključivo biti zadužen za osposobljavanje kadrova i da će to biti najjača škola u jugoistočnoj Evropi.

"Mi reprodukujemo svoje kadrove i u našem centru će svi oni koji su na birou za zapošljavanje imati mjesto za osposobljavanje i dokazivanje, a ukoliko se dokažu i opstaće u sistemu, u suprotnom moraće da traže šansu na drugom mjestu", rekao je Drašković.

Predsjednik Koncerna "Swisslion-Takovo" naglasio je da će nastaviti sa širenjem proizvodnje i u Nevesinju, te najavio i projekte za Gacko, Ljubinje i Bileću.