Vlada FBiH
0

Traženje rješenja za "Agrokomerc"

FENA
Pod predsjedavanjem premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića danas je u Sarajevu održan prvi sastanak Strateškog tima za definiranje politike procesa proizvodnje i pripreme za privatizaciju preduzeća "Agrokomerc" d.d. Velika Kladuša.

Nakon što je premijer prisutne upoznao sa zaključcima donesenim na sastanku održanom 15. januara u Velikoj Kladuši, danas je podijeljeno i nekoliko konkretnih zaduženja.

Tako će se Federalno pravobranilaštvo angažirati na prikupljanju dokumentacije u vezi sa sporovima koji se vode protiv "Agrokomerca", dok će aktuelni mendžment ove kompanije dostaviti informaciju o ugovorima, kao i radnjama poduzetim nakon prošlomjesečnog sastanka.

Federalna vlada će, nakon što imenuje privremeni Nadzorni odbor i privremenu Upravu "Agrokomerca", pokrenuti aktivnosti s ciljem raspisivanja javnog konkursa za izbor novih organa ovog velikokladuškog kolektiva.

Do sljedećeg sastanka, planiranog za kraj ovog mjeseca, članovi Strateškog tima proanalizirat će i Agenciji za privatizaciju u FBiH dostaviti prijedloge i mišljenja na radni materijal o mogućem modelu privatizacije "Agrokomerca".

Agencija će, sa svoje strane, Vladi predložiti način angažiranja neovisnog revizora radi utvrđivanja ocjene finansijskog stanja iskazanog u završnom računu za 2008. godinu, odnosno ocjene stvarnog stanja u "Agrokomercu", saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.