Lasić i Trninić
13

Trasu puta Sarajevo - Beograd treba odrediti struka

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Ministar prometa i veza Republike Srpske Neđo Trninić i federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić sastali su se danas u sklopu Mostarskog sajma te tom prilikom za medije prokomentarisali aktuelne teme iz njihovog resora.

Sastanak je iniciran na zajedničkoj sjednici vlada oba entiteta, a najviše se pominjalo pitanje trase buduće brze ceste Sarajevo - Beograd.

"Sve komunikacijske spojne tačke između entiteta su teme našeg razgovora, a naročito aktuelna tema u posljednje vrijeme koridor Sarajevo - Beograd. Mi kao implementatori tog projekta želimo reći kako struka treba imati posljednju riječ te da se tako izabere najbolja trasa, ona koja će zadovoljiti oba entiteta, ali i državu Bosnu i Hercegovinu", kazao je ministar Lasić.

O pitanju trase Sarajevo – Beograd poznate su spojne tačke, Sarajevo i Vardište, ostalo treba biti dogovoreno u narednom periodu.

"Infrastrukturni projekti trebaju biti promatrani kao zajednički za Bosnu i Hercegovinu, posebno jer su naši strateški dokumenti iz ove oblasti zajednički, oba entiteta i Distrikta Brčko", dodao je Neđo Trninić, ministar prometa i veza Republike Srpske.

"Sarajevo i Beograd su važni centri Jugoistočne Evrope, takva jedna veza je važna u svakom pogledu - ljudskom, privrednom, političkom... Često se unosi zabuna koji je pravac optimalan, postoji više varijanti, ali svaka je od njih nezavisna. Kako Republika Srpska smatra da je bitna trasa preko Pala, Sokoca i Višegrada, Federacija BiH smatra da bi put trebao ići preko Goražda. I jedna i druga varijanta su prihvatljive, struka će reći svoje mišljenje, a potom ćemo mi to analizirati te predložiti vladama koje će dati konačnu odluku", kazao je Trinić te dodao da je on za oba pravca.

Postoji i treća varijanta, poseban projekt, veze između Koridora 5C i Koridora 10, od Doboja, preko Tuzle i Zvornika.

"Nisu to tri varijante jednog projekta, već tri posebna projekta i to treba tako posmatrati, ja se nadam da će u nekom periodu sva ta tri projekta biti realizirana", zaključio je Trninić.