biznis
223

Tradicionalni sajam: Jabuke iz Goražda i šljive iz Tešnja jeli su i bečki carevi

Piše: E. A.
Goražde će u naredna tri dana biti u znaku dana jabuke. Svečano otvaranje Sajma jabuke na platou gradske dvorane prilagođeno je Danu žalosti u FBiH, te je ovom prilikom iskazano duboko saučešće porodicama stradalih rudara u Kaknju, te minutom šutnje i fatihom odata počast nastradalim.

U 12 godina postojanja Sajam jabuke postao je prepoznatljiva sajamska smotra na području BiH i u zemljama regiona. Na 1.500 kvadratnih metara sajamskog prostora, svoje proizvode iz oblasti voćarstva, primarne poljoprivredne proizvodnje  i prehrambene industrije, predstavilo je više od 100 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Mađarske.

Organizatori Sajma jabuke, tradicionalne manifestacije koja iz godine u godinu nastoji približiti bogatstvo i vrijednosti ovog prostora u BiH ali i van njenih granica, na otvaranju sajma ukazali su na temeljne vrijednosti ove privredno kulturne manifestacije u Goraždu.

"Već drugu deceniju ovaj sajam daje priliku izlagačima da pokažu svoje proizvode i razvijaju proizvodnju, profesorima i stručnjacima da prenesu znanje a cilj je napredak i što bolji rezultati u ovoj oblasti", kazao je  Mirsad Hubanić, predsjednik Udruženja "Dani jabuke" koje potpisuje organizaciju ovog događaja.

Carske jabuke

Rezultat samog sajma koji okuplja i eminentne stručnjake iz oblasti poljoprivrede posebno voćarstva, ima podlogu u činjenici da je ovaj kraj kroz  historiju prepoznatljiv kao voćarski, pa su jabuke iz ovog kraja nekada služene i na  carskim trpezama.

"Još u doba Austrougarske Goražde je bilo prepoznatljivo po jabuci pa su se na carskom dvoru u Beču častili jabukama iz Goražda i šljivama iz Tešnja. Prije Drugog svjetskog rata ovdje je bio prvi centar za voćarstvo koji je kasnije prebačen u Čačak. Prvi bh. rasadnik je bio u Goraždu", podsjeća prof. dr. Zlatan Sarić, dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu.

Cilj sajma, ali i namjera vrhunskih stručnjaka iz oblasti agrara, je vratiti rejting Goraždu i u ovoj oblasti za što je potrebna i veća podrška lokalnih vlasti. I Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde, i Esed Radeljaš, ministar privrede BPK Goražde, obećali su značajniju podršku sajmu u cilju promocije voćarstva i turizma te vraćanja statusa voćarskog kraja Goraždu.

Opredjeljenje Vlade BPK Goražde je, između ostalog, i razvoj i ove privredne oblasti, potvrdio je i premijer Emir Oković koji je svečano otvorio Sajam jabuke.

Među izlagačima na sajmu  vlada opuštena atmosfera. Posjetioci su uglavnom  zainteresovani za zdrave domaće proizvode, autohtone džemove, pekmeze i slatka sa ovog područja. Suada Bećirspahić iz Pilipovića kod Ustikoline za sajam je pripremila i slatko od tikve.

Slatko od tikve kao narodni lijek

"Sve što je u ponudi je domaće i zdravo. Ove godine smo ponudili i slatko od tikve, to je veoma zahtjevno pripremiti, mora se šest puta prokuhavati, a koristi se i kao lijek narodni za prostatu", pojašnjava Suada.

Svetko Begović na svom imanju u selu Kamen kod Goražda brine o voćnjaku jabuka a uloženi trud bude nagrađen upravo na ovom sajmu.

"To je zahtjevan biznis, da bi se proizvela jabuka treba rada. Najbolja zaštita je sjena od čovjeka, svakodnevni nadzor i briga. Ja ovo volim i radim s ljubavlju", kaže Svetko.

Osnovano prije šest mjeseci i jedinstveno u regionu, prvi put na sajmu se predstavilo i Udruženje halal industrije Privredne komore Federacije BiH koja je partner u organizaciji sajma.

"Ovdje smo da promovišemo najbrže rastuću industriju u svijetu a taj trend bilježi i u BiH", kaže Emir Pašić, sekretar Udruženja halal industrije PK FBiH.

Osim prezentacije proizvoda, Sajam jabuke i ove će godine organizirati niz podsajamskih aktivnosti. Jedna od njih je i organizacija okruglih stolova o aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, a  predavači su eminentni stručnjaci sa Poljoprivredno-prehrambenog i Prirodno-matematičkog fakulteta iz Sarajeva. 

Tradicionalno nezaobilazni sadržaj sajma je  i kviz znanja učenika srednjih poljoprivrednih škola sa područja cijele BiH ali i Crne Gore.

Privredna manifestacija Dani jabuke završava u subotu, dodjelom priznanja i nagrada najuspješnijim izlagačima.