{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Toyota povlači vozila i sa kineskog tržišta

S
SRNA
29.1.2010. u 09:10
0
2
Toyota povlači vozila i sa kineskog tržišta
0
Toyota povlači vozila i sa kineskog tržišta
Foto: Reuters
Japanski proizvođač automobila Toyota saopštio je da će sa kineskog tržišta povući 75.000 vozila zbog opasnosti od kvara na papučici za gas, dok su iz istog razloga već povučena vozila sa evropskog i američkog tržišta.
Iz Sjeverne Amerike povučeno je 3,3 miliona automobila, a suspendovana je proizvodnja i prodaja osam modela.

Problem je, navodno, što se papučica za gas kod nekoliko Toyotinih modela u nekom trenutku vožnje podvlači pod patosnicu u kabini, a putnicima prijeti opasnost od sudara usljed slabijeg kočenja vozila.

Prema pojedinim izvještajima Toyota bi zbog ovih problema mogla povući do osam miliona vozila širom svijeta, što je više od broja prodatih automobila i kamiona tokom 2009. godina.

O povlačenju Toyotinih vozila biće održana rasprava i u američkom Kongresu. Predsjedavajući Komiteta za energetiku i trgovinu u američkom Kongresu Henry Waxman rekao je da će tokom idućeg mjeseca biti saslušanje na kojem će se razmatrati "koliko je brzo i efikasno" japanski proizvođač automobila odgovorio na nenamjernu i opasnu grešku.

"Kao i mnogi potrošači zabrinut sam zbog ozbiljnosti i obima nedavnog najavljenog povlačenja Toyotinih vozila", rekao je Waxman.

Analitičari ističu da takvi tehnički problemi nanose veliku štetu ugledu Toyote, poznatoj po pouzdanosti i kvalitetu svojih proizvoda.

Ova kompanija najviše zarađuje zahvaljujući kvalitetu svojih automobila i postala je vodeći proizvođač u čitavom svijetu.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: