biznis
0

Toyota očekuje stabilizaciju prodaje u SAD-u

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Japanska Toyota, koja je ove godine za polovinu smanjila proizvodnju u Sjevernoj Americi, očekuje da će se usporena prodaja sportsko-terenskih i namjenskih vozila u SAD-u stabilizirati te najavila da će od juna povećati izradu modela pojedinih modela, javile su agencije.

-Toyota će ubrzati montažne trake za izradu modela "camri" u pogonu u Georgetowni već od početka juna, a kasnije istog mjeseca povećat će i obim rada i u fabrici za izradu terenca RAV4 u Woodstocku, izjavio je Mike Gous, portparol kompanije.

Gous nije naveo obim povećanja proizvodnje tih modela, prenijela je agencija Bloumberg.

Ukupna Toyotina proizvodnja u sjevernoameričkim pogonima pala je 49 posto ove godine, nakon što su recesija i oslabljena kupovna moć stanovništva doprinijeli srozavanju prodaje automobila na najniži nivo u posljednjih 28 godina.

Najveći proizvođač automobila na svijetu bio je prinuđen da zbog krize smanjuje proizvodnju u fabrikama automobila i motora u SAD-u, Kanadi i Meksiku od kraja 2008. da bi spriječila teže posljedice drastičnog pada potražnje.

Toyota je zaposlenima u fabrikama u Sjevernoj Americi prvi put ponudila programe prijevremenog odlaska u penziju i smanjenja broja radnih sati, da bi se izbjegli masovni otkazi.

Prema podacima publikacije "Automotiv news", proizvodnja automobila u Sjevernoj Americi smanjena je 51 posto u prva tri mjeseca 2009, a u odnosu na isti period 2008.