biznis
0

TOS potpisao kolektivni ugovor s uposlenima

FENA
Tvornica opeke d.o.o. Sarajevo, kao poslodavac, potpisala je Kolektivni ugovor sa Sindikatom uposlenika, čime se svrstala u jednu od prvih kompanija u Federaciji BiH koja se odlučila na potpisivanje ovog ugovora, saopćila je danas Nexe Grupa. Kolektivnim ugovorom su definirani odnosi između poslodavca i uposlenih te su radnicima garantirana prava koja su definirana zakonima iz ove oblasti., opštim i granskim kolektivnim ugovorom.

"Smatramo da će ovaj ugovor doprinijeti daljem prosperitetu kompanije i uposlenika koji u njoj vide svoju budućnost. Čast nam je da smo jedna od rijetkih kompanija u Federaciji BiH, koja se odlučila na potpisivanje kolektivnog ugovora", rekao je direktor TOS-a Adnan Aganović.

Tvornica opeke d.o.o. Sarajevo je najveća ciglana u BiH i trenutno zapošljava 80 radnika. Maksimalnu dnevnu proizvodnju od 520 tona pečenih opekarskih proizvoda vrhunskog kvaliteta TOS je dostigao 19. septembra.

Pedeset posto proizvoda se izvozi u Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Bugarsku i Ukrajinu. Za proizvode iz termo programa TOS posjeduje certifikat o kvalitetu, koji je važeći za područje Evropske unije.

Tvornici opeke d.o.o. Sarajevo, članici NEXE Grupe, u oktobru, dodijeljen je certifikat prema normi ISO 9001:2000.

Tvornica opeke d.o.o Sarajevo od 1983. do 1992. godine poslovala u sastavu GP Puta d.d. Sarajevo kao radna jedinica s proizvodnim kapacitetom od 50 miliona JNF. Od 2002. godine, kupovinom većinskog udjela GP Puta d.d. od strane Nexe grupe, TOS d.o.o. Sarajevo registrirano je kao samostalno preduzeće.

Tvornica opeke d.o.o. Sarajevo danas je najveći proizvođač opekastih proizvoda u BiH. Nakon investicije Nexe grupe od 15 miliona eura, u TOS-u je instalirana savremena oprema renomiranih dobavljača u ovoj djelatnosti - Bedeschi i Sabo i povećan je kapacitet tvornice na 100.000.000 JNF. TOS proizvodi termo program, klasični blok, euro-pregradne ploče i stropne ispune. Prihodi Tvornice opeke d.o.o. Sarajevo u 2007.godini iznosili su 4.8 miliona eura i znatno su veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ostvarena je prodaja veća za 32,958 miliona JNF-a u odnosu na isto razdoblje 2006. godine. Ukupne investicije u ovu članicu Grupe u protekloj godini iznosile su 416.116,00 eura, a za ovu godinu planirano je 780.391,00 eura. U prošloj godini završena je investicija postrojenja za proizvodnju termo bloka, kaže se u saopćenju Nexe Grupe.