Guardian
0

Topi se dogovor o pomoći ugroženim zemljama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Historijski dogovor o 1.100 milijardi dolara pomoći zemljama koje su najugroženije zbog tekuće globalne ekonomske krize se topi, iako je postignut prije tri sedmice, ističe londonski dnevnik "Guardian" u ponedjeljak u komentaru posvećenom proteklom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (WB) u Washingtonu.

List ističe da je MMF na londonskom samitu Grupe 20 (G20) najrazvijenijih i zemalja u brzom ekonomskom usponu bio glavni dobitnik, sa 750 milijardi dolara obećanih sredstava, ali se brzo ispostavilo da o toj sumi nema dogovora.

"Guardian" navodi da je od tri glavna donatora samo Japan "iskijao" sto milijardi dolara, dok SAD i Evropska unija (EU) još nisu ni u fazi "ispisivanja čekova".

Kašnjenje u izdvajanju novca za ove namjene nije, međutim, toliko važno koliko je bitan izostanak bilo kakvog traga reforme MMF-a koja je trebalo da se obavi istovremeno s ukazivanjem navedene pomoći.

Promjena sadašnjeg načina funkcionisanja rada MMF-a nije, dakle, u izgledu, piše "Guardian" uz napomenu da na takav zaključak upućuje i stav predstavnika Belgije u nedjelju na završenom proljetnom zasjedanju Fonda. On je, naime, ocijenio da je aktuelna struktura te međunarodne finansijske organizacije "atraktivna".

Takav stav Belgije nije za čuđenje jer ta članica EU-a s bruto domaćim proizvodom upola nižim u odnosu na Južnu Koreju ima 50 posto više glasačkih prava u MMF-u nego jedna od najnaprednijih azijskih ekonomija.

MMF je, kako ocijenjuje "Guardian", zadržao stari, loš, način funkcionisanja i pored obećanja da će organizacija biti fleksibilnija prema zemljama koje od nje traže zajmove.

Obećana popustljivost MMF-a prema najugroženijim zemljama, poput Pakistana i afričkih država, se za sad ne vidi jer Fond od njih traže da usred krize smanjuju javnu potrošnji, a time i socijalne izdatke, ukazuje "Guardian", prenose agencije.