biznis
0

Times: Oluja u eurozoni?

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Trenutno najveću opasnost po svjetsku privredu predstavlja nadolazeća oluja u eurozoni, upozorava u svom današnjem izdanju britanski "Times".

List navodi da se Evropa, čak više i od Amerike i Velike Britanije, našla u središtu globalne finansijske oluje i ukoliko svijet u predstojećim mjesecima doživi još jedan udarac sličan stečaju američke investicione banke "Lehman Brothers", onda će to biti kriza u eurozoni.

Finansijski kolaps, kako se navodi, prijeti centralnoj i istočnoj Evropi, dok su privrede Irske, Grčke i Portugala u slobodnom padu, a slična sudbina mogla bi da zadesi Španiju, kao i neprikosnovenog šampiona u budžetskom deficitu - Italiju.

"Jedina zemlja koja bi, u krajnjoj nuždi, svima njima mogla da pomogne je Njemačka. Ali, da li bi Njemačka i EU, u slučaju potrebe da se paket pomoći realizuje za svega nekoliko dana, bile išta efikasnije od američke vlade u slučaju 'Lehman Brothersa'. To pitanje, čini se, niko ne postavlja i zato je to danas, vjerovatno najveća prijetnja globalnoj ekonomiji" , smatra "Times".