Novac bačen u more
0

The World u Dubaiju nezaustavljivo tone

Sarajevo-x.com
Jedan od najvećih arhitektonskih projekata ikada, The World u Dubaiju, sačinjen od niza ostrva koja predstavljaju zemlje širom svijeta, tone u more, pokazuju dokazi sa suda, piše Daily Telegraph.

Ostrvima sa hotelskim kompleksima i luksuznim vilama, koja su prodata milionerima, bilo je moguće pristupiti jedino jahtama i brodovima.

Međutim sada pijesak sa ostrva erodira i zatrpava navigacijske kanale između njih, rekao je na sudu britanski advokat koji vodi slučaj kompanije protiv državne firme Nakheel, projektanta i izvođača radova.
20 milja pod morem

"Ostrva postepeno tonu u more. Dokazi pokazuju eroziju i propadanje ostrva", rekao je advokat Richard Wilmot-Smith QC, koji zastupa kompaniju Penguine Marine.

Problemi investitora počeli su sa dolaskom globalne ekonomske krize. Veliki planovi počeli su propadati, jer su sva ostrva nenaseljena, osim Greenlanda i ostrva u vlasništvu vladara Dubaija.

Kompanija Nakheel, državni konglomerat, izvučena je iz krize i dugova ubrizgavanjem oko 25 milijardi dolara krajem 2009. godine.

Prema njihovim navodima, 70 posto od 300 ostrva je prodano. Nakheel stoji i iza projekta gradnje naselja u obliku palme. Vile na Palmi Jumeirah, jedinom završenom dijelu projekta, su u vlasništvu fudbalera Davida Beckhama i Michaela Owena.

Svojevremeno se špekulisalo da su ostrvo Etiopija kupili Brad Pitt i Angelina Jolie.

Kupac izvršio samoubistvo, drugi u zatvoru

Investitori koji su kupili ostrva nisu mogli finansirati nastavak radova kada su cijene zemljišta u Dubaiju naglo skočile.

Neki od investitora suočili su se sa brojnim problemima. Tako je John O'Dolan, kupac iz Irske, počinio samoubistvo, dok je kupac Britanije Safi Qurashi završio u zatvoru zbog lažiranja čekova.

Kompanija Penguin Marine, koja je jedna od strana u sudskom postupku, želi prekinuti ugovor sa Nakheelom o prevozu putnika na ostrva zbog nedostatka posla.

Nema erozije

Penguin tvrdi da su radovi obustavljeni, a advokat je projekat proglasio mrtvim. Zastupnik Nakheela Graham Lovett je rekao da projekat nije mrtav, ali je priznao da je "u komi". On je naglasio da će Penguin kad tad zaraditi novac i da imaju priliku zaraditi milione.

Glasnogovornik Nakheela insistirao je da ostrva ne tonu.

"Naša periodična mjerenja u protekle tri godine ne pokazuju nikakve znake erozije, koja zahtjeva dodatne količine pjeska", navodi se u njihovoj izjavi.