biznis
0

The Guardian: Razmaženi turbokapitalizam

FENA
Britanski dnevnici, svi do jednoga, u srijedu prate nastavak pometnje na svjetskim tržištima dionica i odluku američke centralne banke da znatno snizi osnovnu kamatnu stopu.

Amerika je započela akciju nastojeći ublažiti globalnu nervozu, piše The Independent dok Daily Telegraph procjenjuje da su Sjedinjene Države panično reagirale ne bi li zaustavile sunovrat akcija u svijetu.

Ako američki potrošači uskoro ne krenu da kupuju, piše list, svima se crno piše. Analitičari, zaključuje Daily Telegraph, procjenjuju i da je američka privreda na putu najgore poslijeratne recesije.

Daily Mail u osvrtu na "manijakalni ponedjeljak" ukazuje kako je odluka američke centralne banke da značajno smanji osnovnu kamatnu stopu i kredite učini jeftinijim ne bi li podstakla potražnju izložila pritisku i Englesku banku da postupi na isti način.

The Guardian pita kako će se tekuća finansijska kriza odraziti na turbokapitalizam - sistem koji već dvadeset godina vlada razvijenim industrijskim svijetom.

Još prije ove krize, piše list, iz samih dubina kapitalizma potekla su strahovanja za održivost modela oličenoga u enormnoj nejednakosti klase bogatih koja odmiče svima drugima.

I pitanje koliko će ljudi trpjeti sistem koji dopušta da, naprimjer, porodica vlasnika jednog od najvećih američkih lanaca samoposluga 2005. stekne bogatstvo ravno zaradi četredset posto najsiromašnijeg dijela američkog stanovništva ili skoro sto dvadeset miliona ljudi.

Zastupnici slobodnog tržišta prigovarali su tokom protekle dvije decenije protiv zla državnoga intervencionizma i protekcionizma. Ali, šta se događa kada ovi gusari neokovanog kapitalizma zapadnu u nevolje, pita Guardian: "Onda trčeći polete u krilo dadilji-državi koju toliko preziru, jecaju i vape za pomoć."

Rezultati njihove pohlepe i nesposobnosti su, piše Guardian, tokom posljednje tri decenije izazvali stotinu ozbiljnih bankarskih kriza. I uvijek je omražena država bila ta koja im je priskakala u pomoć.

Turbokapitalizmu odgovora da se kada mu krene loše, oslanja na porezne obveznike i njihov instrument - državu. Država i porezni obveznici bi, smatra Guardian, sada morali tražiti pravo na riječ i kada sve ide kao po loju.