biznis
1.4k

Tešanjska HIFA OIL kupila njemačku kompaniju LB.Profile

Klix.ba
Tešanjska kompanija za promet naftom i naftnim derivatima HIFA OIL kupila je LB.Profile GmbH, njemačku kompaniju s najdužom tradicijom proizvodnje profila za vrata i prozore LB.

Akvizicija njemačke kompanije poznate po inovacijama u ovoj obasti, uslijedila je nakon što je EURO ROAL - kompanija kćerka HIFA OIL, u oktobru prošle godine postigla strateško partnerstvo za distribuciju visokokvalitetnih profilnih sistema LB.Profile na tržištu Bosne i Hercegovine.

"Naša prva inozemna strateška akvizicija omogućit će nam da EURO ROAL kao lider u BiH za distribuciju aluminijskih, Inox a sada i PVC profila, osim jačanja pozicije na domaćem tržištu, još snažnije nastupi na tržištima regije i EU. Ovo je naša sedma kompanija kćerka i prva u Njemačkoj, a koja već duže od 50 godina razvija sisteme za prozore i vrata, s ogromnom kompetencijom, vrhunskom tehnologijom i akumuliranim znanjem. Nakon ove akvizicije ništa više neće biti isto. Naš cilj su domaće, regionalno i evropsko tržište s jakom HIFA OIL i s našim tehnološko-superiornim kompanijama kćerkama. Ovom prilikom, zahvalio bih se timovima HIFA OIL i EURO ROAL-a, kao i menadžmentu LB.Profile, koji su zajedno u relativno kratkom vremenu uspješno priveli ovu veoma zahtjevnu akviziciju", kazao je Izudin Ahmetlić vlasnik i direktor tešanjske kompanije HIFA OIL.

Kompanija LB.Profile nalazi se u odličnom stanju, a opremljena je naprednom tehnologijom koja je posljednja riječ u industriji umjetnih profila. Od 1960. godine razvijaju sisteme profila široke namjene, prvenstveno za vrata i prozore, kao i industrijske profile. Posjeduju ogromna iskustva, znanja i prednosti u branši ekstrudiranja u raznim sistemima PVC profila. Na osnovu kompetentnosti na području proizvodnje i rada na ekstruderima, u mogućnosti su razvijati specifične profile na zahtjev kupaca s visokim parametrima pouzdanosti i funkcionalnosti.

LB.Profile zapošljava 45 radnika, pogoni su smješteni na 26.700 metara kvadratnih zemljišta u mjestu Herbstein Savezne pokrajine Hessen. Neke od konkurentskih prednosti kompanije LB.Profile su i šest razvijenih sistema za direktno brtvljenje na PVC Profilima. Posjeduju 12 linija ekstrudera, kao i automatske linije proizvodnje. Glavna tržišta LB.Profile su Njemačka, Belgija i Holandija, a također izvoze na tržišta zemalja Istočne Evrope kao što su Litvanija i Rusija. EURO ROAL zapošljava 40 radnika i jedan je od vodećih distributera aluminijskih i PVC profila, materijala od Inoxa i građevinskih okova.

Kompanija je prošle godine povećala prihode za 45 posto u odnosu na 2015. godinu. Ukupna prodaja aluminijskog asortimana 2016. godine iznosila je 1.300 tona, dok je za asortiman od Inoxa količinska prodaja iznosila 960 tona.

HIFA OIL je lider u prometu nafte i naftnih derivata u BiH, s 20 posto udjela na domaćem tržištu bijelih naftnih derivata, a prva je i u distribuciji crnih derivate na domaćem, i tržištima regije u oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i u drugim zemljama regiona. Prošla godina je okončana s ukupnom količinskom realizacijom od blizu 300.000 tona različitih derivata u devet zemalja regiona.

Zajedno s kompanijama kćerkama EURO ROAL, EURO METALI, EURO STIL, EURO POWER, PETROBIT, BITROL Slovenija, a od sada i LB.Profile, HIFA OIL zapošljava ukupno 257 radnika.

Uz ovu u Njemačkoj, u 2017. godini planirane su nove akvizicije u područjima koja će pojačati tržišnu poziciju kompanija kćerki. Osim toga, u HIFA OIL najavljuju i modernizaciju najvećih naftnih terminala u BiH, recertifikaciju prema ISO 14001 standardu koji se odnosi na ekologiju, kao i izgradnju benzinskih pumpi u vlasništvu HIFA OIL, s ciljem daljeg rasta i razvoja, i jačanja pozicija na domaćem, regionalnom i tržištu EU.