{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Terzić: Usvajanjem Zakona o akcizama otvoren je ciklus gradnje autoputa od blizu milijardu eura

Piše: E. S. H./Klix.ba
28.12.2017. u 12:41
50
105
Terzić: Usvajanjem Zakona o akcizama otvoren je ciklus gradnje autoputa od blizu milijardu eura
50
Terzić: Usvajanjem Zakona o akcizama otvoren je ciklus gradnje autoputa od blizu milijardu eura
Adnan Terzić (Foto: Klix.ba)
Na otvorenju novih prostorija JP Autoceste FBiH, direktor te kompanije Adnan Terzić prokomentarisao je problematiku iz svog domena te ustvrdio da je i pored svih problema 2017. godina bila uspješna.
Terzić je kazao kako su tokom godine na izmaku usvojeni amandmani na prostorni plan, što je preciziralo postavljenu trasu sa svim izmjenama i nešto što se ranije nije moglo uraditi, sad je urađeno.

"Mi sada imamo mogućnost da za svaki objekat dobijemo građevinsku dozvolu, druga bitna stvar je da je usvojen Zakon o akcizama. Usvajanjem ovog Zakona dobili smo mogućnost nastavka saradnje s institucijama koje su finansijeri. Otvoren je ciklus od blizu milijardu eura, od toga 500 miliona eura od EBRD-a, a ostale banke će pratiti taj iznos. U ovoj godini nam je plan da započnemo izgradnju blizu 49 kilometara autoputa, a to će podrazumijevati blizu 450 miliona eura aktiviranih sredstava", izjavio je Adnan terzić.

Dionica Počitelj-Zvirovići će biti izgrađena, smatra Terzić, koliko god neko pokušavao zaustaviti taj projekt, sigurno neće uspjeti. O zahtjevu EIB-a da se ponovi tender za tu dionicu Terzić je kazao da je s njihove strane sve urađeno maksimalno profesionalno.

"Mogu reći da smo imali uspješnu godinu, ali i da je banka poslala pismo da se obnovi javni konkurs. Mi ćemo to uraditi, imamo jasnu situaciju da smo taj postupak uradili na maksimalno profesionalan način. Postupak je počeo 15. jula, u oktobru su svi bili pod pritiskom i neke su informacije procurile. To je nešto što nije toliki problem, ali banka je tražila nešto novo. Naša evaluacija nije oborena, nego je banka našla rješenje koje njima odgovara. Ono što moram reći je da kad nam neko treba nismo u poziciji da kritikujemo. Očekujem da u prvoj polovini januara odem u Luksemburg", odgovorio je Adnan Terzić.

Kazao je kako je u 2017. godini završeno deset kilometara autoputa između Svilaja i Odžaka, da se rade dva projekta u dužini od 7,5 kilometara kod Zenice, oni se rade u rokovima i to je pozitivno za ovu godinu, jer je postojao stalni problem s usvajanjem akciza. Ipak se uspjelo uraditi posla u vrijednosti 110 miliona KM.

Na pitanje kad očekuje radove na obilaznici kod Mostara, Terzić je kazao da to zavisi od politike Vlade FBiH.

"Mi smo u februaru dali inicijativu Vladi FBiH da počnemo numerisanje projekta 'Mostar sjever-Mostar jug' u dužini od 15 kilometara i tunela Prenj u dužini od 11 kilometara. To je ukupne vrijednosti 550 miliona eura, po novom načinu finansiranja da izvođač dovede banku s kojom država potpiše ugovor i na kraju se državi preda i kredit i objekt. Međutim, zbog nepostojanja zakona o akcizama, nismo još imali odgovor vlade", kazao je Terzić.

Zaključio je da sve sporo ide što se tiče izgradnje autoputa, ali da se "svađom ne može napraviti ni ćumez, a ne autoput".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: