Nakon šest dana prekida
0

Termoelektrana "Gacko" ponovo na mreži

SRNA
TE Gacko
TE Gacko
Termolektrana "Gacko" ponovo je u pogonu nakon šestodnevnog prekida rada zbog otklanjanja problema koji su nastali u sistemu otpreme pepela, potvrdio je Srni Branislav Rupar, izvršni direktor za proizvodnju, planiranje i razvoj Rudnika i TE "Gacko".

On kaže da je TE "Gacko" danas sinhronizovana na mrežu, te dodaje da u narednom periodu očekuje stabilan rad ovog proizvođača električne energije.

Nakon tridesetosmodnevnog  redovnog  godišnjeg remonta, koji je završen 11. maja,  TE "Gacko" je nakon nekoliko dana rada isključena sa mreže  zbog  uočenih nedostataka u sistemu otpreme pepela, zbog čega je dolazilo do pojačanog ispuštanja čvrstih čestica kroz dimnjak.

U okviru remonta urađena je rekonstrukacija unutrašnjeg transporta pepela, za šta je utrošeno blizu pet miliona KM,  kako bi se spriječilo prekomjerno ispuštanje pepela koje prouzrokuje  zagađenja vazduha.

Planirana proizvodnja električne energiju u TE  "Gacko" za ovu godinu je  1.508 gagavat-sati električne energije, što je na prošlogodišnjem novou.