Slovenija
0

Teretna vozila cestarinu mogu plaćati pametnom karticom

FENA
Teretna vozila na slovenskim autocestama od srijede cestarinu mogu plaćati "pametnom" karticom "ABC" umjesto gotovinom, pa se očekuje da će to pridonijeti većoj protočnosti teretnog prometa koji se odvijao na stari način i nakon što su sredinom godine za osobna vozila uvedene vinjete.

"ABC" kartice od ponoći se mogu nabaviti na naplatnim kućicama po cijeni od 53 eura, a omogućuju automatsko podizanje rampe na traci rezerviranoj za kamione. Troškovi uvođenja kartice procijenjeni su na 35.000 eura, a ovaj će sustav vrijediti idućih deset mjeseci, do uvođenja satelitskog načina naplate cestarine za teretna vozila, objavili su slovenski mediji.

Domaći autoprijevoznici nisu najzadovoljniji cijenom cestarine koja je uvođenjem kartica porasla s dosadašnjih 15 na 16,5 eurskih centi po kilometru i kažu da je skuplja samo cestarina u Njemačkoj, navode slovenski mediji. Predsjednik njihove profesionalne udruge Andrej Klobasa izjavio je da u proteklih 16 godina nisu postigli nikakav napredak s vladom o beneficijama za domaće prijevoznike.