Crna Gora
0

Tender za privatizaciju Luke Bar produžen za još dva mjeseca

SRNA
Luka Bar
Luka Bar
Tenderska komisija za privatizaciju Luke Bar saopštila je da je produžila za dva mjeseca rok za dostavljanje ponuda na javne konkurse za prodaju državnog udjela u kompanijama "Kontejnerski terminal i generalni tereti" i "Montekargo".

Istovremeno je do 31. marta produžen rok za dostavljanje ponuda na tender za prodaju preduzeća "Pomorski poslovi" i "Obezbjeđenje i protivpožarna zaštita", koja pripadaju Luci Bar, kao i za dodjelu koncesija na 30 godina.

Prvobitni rok za dostavljanje ponuda bio je 1. februar, a produžen je jer je jedna od kompanija koja je otkupila dokumentaciju to zvanično zatražila od Komisije.

Za firmu "Obezbjeđenje i protivpožarna zaštita" dokumentaciju su otkupile tri kompanije, dok su za "Pomorske poslove" to učinile dvije.

Tendersku dokumentaciju za "Kontejnerski terminal i generalne terete" otkupile su firme iz Bejruta, dvije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i srbijanska kompanija koju je formirala Vlada te zemlje.

Iz Tenderske komisije su naveli da je nekoliko kompanija zatražilo produžetak roka, kako bi kvalitetno pripremili ponude.

"Interesovanje u posljednjih sedam dana je veliko, pa se za 'Kontejnerske terminale i generalne terete' interesuju firme iz Engleske, Francuske i Italije. Odgovara nam velika konkurencija i interesovanje stranih kompanija za tendere", saopštila je Tenderska komisija.
Tender za prodaju crnogorskih kompanija objavljen je 21. oktobra. Na prodaju je ponuđeno 54,05 odsto akcija kompanije "Kontejnerski terminal i generalni tereti" i koncesije na 30 godina, sa obavezom ulaganja.

Učešće na tenderu omogućeno je kompanijama i konzorcijumima koji su otkupili tendersku dokumentaciju i potpisali Izjavu o povjerljivosti.