Stanice na 'pozitivnoj nuli'
0

"Tehnički pregled vozila treba biti skuplji od 50 KM"

FENA
Novo Udruženje stanica tehničkih pregleda vozila pri Privrednoj komori FBiH, osnovano prije svega radi zaštite kapitala i ekonomskih vrijednosti stanica, u narednom periodu će se zalagati da tehnički pregledi vozila bude skuplji od 50 KM, jer s tom cijenom one su na „pozitivnoj nuli“.

To je izjavio danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik Udruženja Ramiz Begović i naglasio da je tehnički pregled vozila u regionu najjeftiniji u BiH, istaknuvši da stanicama, nakon izdvajanja za PDV i druge obaveze, i od tih 50 ostaje svega 35 KM.

-U Crnoj Gori tehnički pregled je 35 eura, a u Hrvatskoj 70 KM plus eko-test, što znači da s takvim cijenama ne možemo opstati. Također, nedavno kad je na snagu stupio novi Pravilnik o registraciji vozila institucije koje nas prate pokazale su nespremnost i mi ćemo se kao udruženje u naredne četiri godine zalagati da posao registracije vozila bude samo na nama. To možemo jer imamo materijalnu i stručnu sposobnost, kazao je Begović.

Ovo udruženje formirano je prije mjesec dana, a, prema Begovićevim riječima, trebalo bi od ukupno 157 stanica tehničkih pregleda, koliko ih je registrirano u FBiH, da u svom članstvu uskoro ima njih 80.

-Pored spomenutog, radit ćemo na poboljšanju odnosa s resornim ministarstvima prometa i komunikacija, dati svoj doprinos u implementaciji Zakona o sigurnosti saobraćaja u BiH i raditi na usklađivanju uvjeta rada s kolegama iz RS-a, rekao je Begović te podsjetio da je cijena tehničkog pregleda vozila jedinstvena u cijeloj BiH.