biznis
0

Tedeschi: Uz dozu političke pameti i dijaloga BiH može brzo prosperirati

FENA
Emil Tedeschi
Emil Tedeschi
Predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi održao je danas predavanje na Ekonomskom fakultetu Univeziteta u Sarajevu o temi "Lokalno, regionalno i internacionalno - iskustva Atlantic Grupe".

Tedeschi je počeo predavanje konstatacijom da ljudi na Balkanu sebi često postavljaju pitanje da li ima svjetla na kraju tunela i mogu li krhke ekonomije, ali i političke strukture, podići građane na bogatiji i sretniji nivo.

"Prema onome što svakodnevno vidimo u medijima, odgovor bi bio negativan, jer teško da možemo proizvoditi jeftinije od Kineza, preciznije od Nijemaca, i imati atraktivniji dizajn od Italijana. Ali da li treba da zbog toga stavimo ključ u bravu prije nego i krenemo u posao, ili ipak imati povjerenje u sebe i mogućnost promjene", upitao je studente Tedeschi.

On je naglasio da je potrebno da privrednici kroz javne nastupe i predavanja prenose svoja iskustva, ne samo uspješna već i neuspješna, kako bi afirmirali poduzetništvo.

"Za nas nema velike razlike u poslovanju u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini jer, iako su to zasebne države, navike i način razmišljanja potrošača su veoma slični, za razliku od poslovanja u Njemačkoj, Rusiji i sl. kojima se treba prilagoditi. Prednosti tržišta ove regije su zajednički jezik i kultura, kao i afirmiranost brendova, dok je potrebno dosta ulaganja da se od Argete, Cedevite ili Donata stvori brend u inostranstvu, ali prednost npr. ruskog tržišta je iznad prosječna stopa rasta u globalnoj krizi, u Njemačkoj je to visoka uređenost tržišta, itd", kazao je Tedeschi.

Dodao je da veliki problem predstavlja što zemlje ove regije nisu imale značajnih direktnih stranih investicija, jer su devastirane ratom u vrijeme kada su zemlje poput Poljske, Mađarske ili Češke "uzletile" u odnosu na bivšu Jugoslaviju, za kojom su značajno ekonomski zaostajale.

Tedeschi smatra da Bosna i Hercegovina raspolaže kvalitetnim potencijalima koji su sada neiskorišteni, i da, uz dozu pameti i dijaloga, zemlja može prilično brzo prosperirati i napredovati.

"Mislim da za Bosnu i Hercegovinu postoje ekonomska rješenja, ali, nažalost, svjedoci smo da politička rješenja često koče ekonomski razvoj, za šta bh. građani moraju iznaći rješenje na demokratski način, uz maksimalnu pomoć međunarodne zajednice", smatra Tedeschi.