Projekt 30 ispod 30
238

Tamara Đajić: Nema ljepšeg osjećaja nego kad savladate nešto nemoguće

Klix.ba
Pružanje prilike mladom kadru i omogućavanje dodatnih edukacija za konstantan napredak je nešto po čemu je Mozzart poznat. Same potrebe ove kompanije, regionalnog lidera u priređivanju igara na sreću, diktirale su profil zaposlenih u njoj.

Tako u Mozzart sistemu rade matematičari, dizajneri, pravnici, programeri, arhitekte... U praksi to znači da je potrebna samo dobra volja da bi se proširila znanja iz bilo koje oblasti. U to se uvjerila i Tamara Đajić, diplomirani inženjer grafičke tehnologije i dizajna, koja svoju karijeru gradi u branši za koju mnogi kažu da je rezervirana za muškarce.

Tamara je sa svojim kolegom Igorom Šajinovićem učesnik projekta "30 ispod 30" u organizaciji agencije Represent Communications BiH i njenih partnera kojim se žele istaknuti vrijedni mladi ljudi, okosnice svojih kompanija iz različitih oblasti poslovanja.

"Malo je čudno da jedna žena bude u ovakoj 'muškoj' branši, ali ko uopće određuje da li je zanimanje ili branša muška ili ženska? Smatram da tu nema pravila, možda ćete negdje morati više da se potrudite i budete uporniji, ali zar nema ljepšeg osjećaja od toga kada savladate nešto što vam se na početku činilo nemoguće. Moj otac nije propustio nijednu utakmicu Svjetskog prvenstva, ista stvar je i sa suprugom. U mojoj porodici se svako takmičenje, liga i kup moraju odgledati i ljubav prema sportu je neminovna. Meni je, izgleda, bilo suđeno da budem u kompaniji Mozzart, što me čini veoma srećnom", istaknula je Đajić.

Tamara Đajić
Tamara Đajić

Ona je od samog početka svog poslovnog razvoja u kompaniji Mozzart.

"Tehnološki fakultet završila sam na Univerzitetu u Banjoj Luci, a nakon nepuna četiri mjeseca od završetka studija i svega dva intervjua za posao, od kojih je drugi bio u Mozzartu, zaposlila sam se i evo već sam dio Mozzartove porodice skoro šest godina. Majka sam male djevojčice Kaline, koja mi je uz supruga Vladimira glavni motivator za napredak, bilo da se radi o poslovnom ili ličnom napretku", kazala je na početku razgovora Tamara.

U Mozzartu je krenula da radi kao marketing specijalista i vrlo brzo je napredovala.

"S obzirom na to da sam na samom početku bila jedini radnik u sektoru Marketinga, te kako se tržište širilo i sve više pažnje se posvećivalo marketingu moji zadaci su se širili, a samim tim obaveze i odgovornosti. Nakon dvije godine i osam mjeseci rada na poziciji marketing specijaliste unaprijeđena sam na poziciju rukovodioca sektora Marketing. Nakon određenog vremena počeli smo i sa širenjem broja zaposlenih u našem sektoru, tako da sada naš tim broji četiri člana, na koje sam jako ponosna. Vođena misijom i vizijom kompanije, kreiram ciljeve i strategiju njihovog sprovođenja u marketingu, a zajedno sa svojim timom kreiram i implementiram sve kampanje. Vjerujem da ste ih već dosta i primijetili."

Tamara kaže da 'kupi' znanje sa svih strana, u kompaniji i van nje, ali da najviše uči od kolega kako na tržištu BiH, tako i u Srbiji. Prema njenim riječima, za uspjeh u marketingu jedne od glavnih osobina su kreativnost, inovativnost i komunikativnost.

"Mi smo ti koji stvaramo potrebe kod naših potrošača/korisnika usluga i predstavljamo sve prednosti i inovativnosti koje ih čine zadovoljnim. Za jednog rukovodioca veoma su bitne osobine liderstva, pristupačnosti kolegama koje vodite u sektoru, kako biste im u svakom momentu mogli odgovoriti na njihova pitanja, nedoumice ili ih podstaći na napredovanje i širenje znanja i vještina u onome šta rade. Komunikacija je ključan faktor, kako u mom sektoru, tako i u ostalim sektorima ili direkcijama. Također, ako želite da budete uspješni u svom poslu, potrebno je konstantno da se usavršavate, pratite trendove, budete uporni i istrajni u onome šta radite, jer na taj način uvijek ćete ići prema naprijed. A ono što bih izdvojila, ne samo za svoj sektor već i generalno, jeste da kada znate sve segmente poslova koje se obavljaju u vašoj nadležnosti, mnogo lakše razumijete i organizujete kolege i njihove obaveze na radnim zadacima koje obavljaju."

Igor Šajinović i Tamara Đajić
Igor Šajinović i Tamara Đajić

Za ovu mladu i uspješnu damu najbolji dio dana je kada gleda statistike.

"Tada vidim rezultate koje smo kolege i ja postigli kao tim, te razmišljamo i planiramo na koji način bismo mogli još unaprijediti kampanje ili uvesti neke nove koje bismo testirali i kasnije pratili njihovu efikasnost. Mladima se pruža šansa u biznis svijetu ukoliko su oni ti koji imaju želju, istrajni su u onom što žele, konstantno se usavršavaju, što bi žargonski rekli 'grabe' sve ispred sebe. Sve više mladih se opredjeljuje i za pokretanje svojih biznisa, što je veoma pozitivno.'"

Najisplativije investicije u njenom životu su one koje joj pomažu da se usavršava.

"Kada govorim o poslovnom svijetu, s obzirom na to da sam se odmah i zaposlila nakon završetka fakulteta, divno je što sam dio kompanije koja konstantno radi na usavršavanju i investiranju u svoje zaposlene. Tako da razni kursevi i edukacija koje su mi pružili smatram isplativim investicijama, jer su svakako one pomogle meni u širenju znanja, a samim tim njih sam primjenjivala i u poslu", zaključila je Đajić.

Kompanija Mozzart na tržištu igara na sreću posluje od 2001. godine, a u Republici Srpskoj od 2006. godine. Zahvaljujući dobro osmišljenoj i savremeno koncipiranoj poslovnoj politici uspjeli su da u relativno kratkom vremenskom periodu postanu jedna od vodećih kompanija na području Istočne Evrope u oblasti sportskog klađenja i igara na sreću.

U ovom trenutku, s više od 1.000 poslovnica i preko 4.000 zaposlenih unutar sistema, osim na području naše zemlje uspješno posluju na teritoriji Srbije, Rumunije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Malte, Kenije i Kolumbije, a uskoro očekuju i širenje poslovanja na još država.

Riječ mentora

Igor Šajinović
Igor Šajinović

Igor Šajinović, direktor Direkcije poslovnih procesa, kaže da mladi u Mozzartu imaju veliku priliku da se usavršavaju, a sve u cilju da budu spremni za izazove sa kojima se svakodnevno suočavaju.

"Ukoliko slučajno i nakon konsultacija sa kolegama i dalje budete imali neku dilemu, kompanija će vrlo rado izaći ususret i ogranizovati seminar, kurs, angažovati stručnjake ili uz pomoć nekog drugog mehanizma obezbijediti sve potrebne informacije i edukacije kako biste neometano mogli obavljati poslove u opisu svog radnog mjesta. Prostora za napredovanje ima u svakom smislu, od usavršavanja, do organizacionog koje je prirodan slijed događaja u kompanijama koje imaju trend širenja poslovanja - kako lokalno tako i globalno. Kada imate takvu podršku iza sebe, ništa vas ne sprečava da idete naprijed. U takvim uslovima lako vam je da iz svojih zaposlenih izvučete ono najbolje", kazao je Igor, koji se osvrnuo na Tamarin razvoj u kompaniji Mozzart: "Tamara je primjer radnika koji je iskoristio sve ove prilike. Iz studentske klupe, predanim, vrijednim i odgovornim radom je napredovala i nadograđivala svoja znanja, a kompanija je to prepoznala i nagradila trud."