PROMO
61

Svjetski eksperti, domaće i međunarodne institucije i kreatori inovacija zajedno na Šestom "Sarajevo Unlimitedu"

Forumu inovacija, tehnologija i poduzetništva "Sarajevo Unlimitedu" sa temom "Unlimited Inovacije – Koliko smo spremni?", na jednom mjestu će okupiti institucije, kompanije i mlade.

Forum će biti hibridnog karaktera sa uživo održavanjem u Hotelu Hills, te istovremenim LIVE prenosom na Facebook stranici Sarajevo Unlimited, te web stranici www.weareunlimited.ba, 30. novembra i 1. decembra 2021. gdje će se govoriti o najznačajnijim temama u 4.0 dobu.

"Sarajevo Unlimitedu" će prethoditi Gala ceremonija otvaranja koja će se održati u ponedjeljak, 29. novembra 2021. godine u sarajevskoj Vijećnici, čija domaćica će biti Benjamina Karić, Gradonačelnica Grada Sarajeva, koja je ujedno i partner na ovom događaju.

Već šestu godinu za redom ovaj jedinstveni događaj spaja zemlje regiona, jača regionalnu saradnju, privlači i unapređuje investicije, jača ulogu mladih ljudi, otvara nove prilike za mlade i za nova zapošljavanja, te spaja Vladin sektor, privredu i mlade ljude. Pored podrške dugogodišnjih partnera Institucija Vlade Kantona Sarajevo, bez kojih održavanje “Sarajevo Unlimited-a” ne bi bilo moguće, najznačajnije će biti i njihovo učešće u panelima. Tako ćemo imati priliku da čujemo o inovacijama, strategijama i planovima od Benjamine Karić, gradonačelnice Grada Sarajevo, Adnana Delića, ministra privrede KS, Adnana Štete, ministra saobraćaja i komunikacija KS i Kenana Magode, predsjedavajućeg Povjerenstva Turističke zajednice KS.

Dok će Forum, 30. novembra 2021. U Hotelu Hills, nakon press konferencije otvoriti Edin Forto, premijer Vlade Kantona Sarajevo. Inovativnu priču najuspješnijeg tele operatera u BH, moći ćete čuti od Sedina Kahrimana, generalnog direktora BH Telecoma koji će u panelu “Inovacije u poduzetništvu i privredi” govoriti o digitalnoj transformaciji u BiH.

Na koji način unaprijediti električnu mobilnost i učiniti okruženje manje zagađenim podijelit će sa nama Haris Muratović, Brand menadžer Porsche BH, Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, te stručnjaci iz susjednih zemalja, dok će Benjamina Karić, Gradonačelnica Grada Sarajevo govoriti o planovima, a Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS o radu na izgradnji pametnog transporta u Kantonu Sarajevo.

Adnan Delić, ministar Privrede KS će sa tokom "Sarajevo Unlimiteda" družiti sa mladim ljudima na panelu "Freelancing u inžinjerstvu kao prilika za mlade ljude u BiH", koja je jedna od aktuelnih tema naročito nakon Covid-19 pandemije.

Kako vratiti goste u BiH te koji su novi pristupi poslovanja na Forumu će nam reći Kenan Magoda, predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo, dok će kolege iz regiona i BiH govoriti o novim pristupima u turizmu na panelu "AvanTurizam".

Iskustva o najnovijim pristupima Pametnih gradova sa nama će podijeliti Xu Kun, direktor Huawei-a za BiH, koji je ujedno i partner Foruma, Lara Fernandes, biznis menadžer za razvoj, CISCO, Marijeta Bajraktarović Lanzardi, Ministarstvo Ekonomskog razvoja Crne Gore, te sjajni Tarik Hamzić iz kompanije Ministry of Programing (MOP).

Na “Sarajevo Unlimited-u” je ove godine i Virgin Pulse, kompanija koja je na BiH tržište ušla ambiciozno, a čiji će direktor operacija Haris Rustemović mladim ljudima i studentima Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta predstaviti strategiju uspješnog poslovanja. Na ovom jedinstvenom događaju ćete imati priliku slušati panel diskusije koje su u vezi sa inovacijama kao faktorima konkurentnosti, o čemu će govoriti Lidija Žigić, Predsjednica uprave NLB banke, dok će panel Inovacije u poduzetništvu i privredi podržati Vijeće stranih investitora (FIC) i AMUS. Kompanije Core i Forspace Solutions su također partneri na ovogodišnjem Šestom forumu inovacija, tehnologija i poduzetništva “Sarajevo Unlimited”.

Prisustvom na konferenciji svjedočit ćete nevjerojatnim govornicima, kao što su Dr. Peta White, profesor Russell Tytler sa Deakin Univerziteta, te profesorica Ruth Bridgstock iz Swinburne Univerziteta za Tehnologiju (Australija), na temu "100 poslova budućnosti". Koji poslovi nas očekuju u narednom periodu, na koji način će se mladi ljudi pripremiti za nove vještine i kako će se sistem obrazovanja prilagoditi inovativnim pristupima i reinvenciji poslova budućnosti razgovarat ćemo na “Sarajevo Unlimited-u”. U inovativni svijet E-sporta i gejming industrije uvest će nas Jason Chung, profesor Fakulteta za E-sport na Univerzitetu New Haven u Connecticut-u (USA), razgovorom na temu "Istraživanje Gejminga - Industrije vrijedna bilijarde dolara".