|

Svjetski eksperti dolaze u Sarajevo: Statistika je indikator stanja i perspektiva razvoja države

Svjetski eksperti dolaze u Sarajevo: Statistika je indikator stanja i perspektiva razvoja države
69
I. P.
7.11.2019. u 10:59
3
komentara
69

dijeljenja
Svjetski eksperti dolaze u Sarajevo: Statistika je indikator stanja i perspektiva razvoja države Ilustracija: Shutterstock
Druga međunarodna statistička konferencija International Conference on Official Statistics – ICOS 2019 će biti održana 14. i 15. novembra 2019. na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu (EFSA), u organizaciji Zavoda za statistiku Federacije BiH i EFSA.
ICOS 2019 je druga po redu međunarodna konferencija o zvaničnoj statistici koja se održava u Sarajevu. Fokus ovogodišnje konferencije je modernizacija i harmonizacija metodologija za prikupljanje i analizu podataka kao glavnih preduvjeta za donošenje odluka u svim aspektima društvenog razvoja. Učešće je prijavilo oko 200 naučnika, stručnjaka i profesora iz BiH, regiona i svijeta.

"Zadovoljstvo nam je što imamo priliku zajedno sa kolegama sa Ekonomskog fakulteta organizirati drugu po redu Međunarodnu konferenciju o zvaničnoj statistici - ICOS2019. Ovo je nastavak odlične saradnje na ICOS2017 na kojoj je učestvovalo preko 200 naučnika i stručnjaka iz BiH, regiona i svijeta. Tokom konferencije prisjetićemo se i pokojnog profesora Dr. Harryja Millera, vrsnoga matematičara i jednog od utemeljivača ove važne inicijative. Dešavanje je otvoreno i za sve korisnike naših podataka, pa pozivam sve zainteresirane da se registruju za učešće na ICOS2019 već danas", poruka je dr. Emira Kremića, direktora Federalnog zavoda za statistiku.

Jedan od glavnih govornika ICOS-a 2019 je jedna od najuglednijih statističara u regionu dr. Ksenija Dumičić, profesorica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prof. Dumičić je istakla da korištenje samo pouzdanih podataka, koje daje službena statistika, i to isključivo na pravilan način, a što osigurava statistička edukacija, omogućuju adekvatnu informiranost, potrebnu za donošenje kvalitetnih odluka, kako državnih tijela i menadžera u privredi, tako i građana u prakticiranju demokracije i donošenju boljih odluka za život.

"Posebna mi je čast biti pozvanim predavačem na ovom eminentnom skupu statističara iz mnogih zemalja svijeta! Nadam se da će moje predavanje „Eurostatovi navigacijski alati za istraživanje i motivaciju u nastavi statistike, s fokusom na podatke zemalja proširenja Europske unije (EU)” inspirirati nastavnike i studente da u nastavi statistike, ekonometrije, pa i drugih nestatističkih predmeta, češće koriste na webu slobodno dostupne podatke, tablice, grafikone i publikacije Eurostata, statističkog ureda Europske Unije", izjavila je prof. dr. Ksenija Dumičić.

Posebno će se naglasit raspoloživost mnogih podataka zemalja kandidatkinja EU, tako i Bosne i Hercegovine, koji bi se mogli više koristiti u nastavi na različitim edukativnim razinama, do doktorata, olakšavajući izbor tema za istraživanje, povećavajući fond znanja iz statistike i drugih područja.

"ICOS, statistička konferencija svjetske razine, omogućava susret te razmjenu znanja i ideja svih zainteresiranih strana, od koje će kroz umrežavanju korist ponijeti svi, organizatori, predavači, slušateljstvo, a najviše studenti. Upravo mladi Bosne i Hercegovine u statistici mogu naći viziju svoje aktivne profesionalne orijentacije, prepoznajući da statistički indikatori ukazuju za stanje i perspektive održivog razvoja te da kroz statistiku mogu utjecati na približavanje Europi i Svijetu za bolji život", zaključila je prof. dr. Dumičić.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu kontinuirano i aktivno sarađuje sa institucijama iz javnog i privatnog sektora s ciljem razvoja i stvaranja što boljeg ekonomskog ambijenta u Bosni i Hercegovini. “Značaj zvanične statistike u prikupljanju, obradi i diseminaciji kvalitetnih, pouzdanih i pravovremenih podataka, od ključnog je značaja za planiranje programa i politika u svim sektorima razvoja jedne zemlje. Stoga želimo doprinijeti jačanju kvalitete zvanične statistike, bolju saradnju akademije i statističkih institucija, te podstaći interesovanje za statistička istraživanja među mladim generacijama istraživača. ICOS 2019 je najznačajniji i najveći akademski skup i jedina konferencija iz ove oblasti u BiH, te predstavlja mjesto gdje velika statistička imena iz cijelog svijeta razgovaraju o stanju i razvoju statistike sa naučnog, istraživačkog i metodološkog aspetka. Podstičući mlade istraživače u njihovom radu, ICOS 2019 će i ove godine dodijeliti nagrade za najbolje studentske radove“, izjavila je prof. dr. Jasmina Selimović, dekanica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Pokrovitelj konferencije je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, a partneri su USAID, Svjetska banka i Agencija za statistiku BiH.

Detaljnije informacije i program konferencije se mogu pronaći na zvaničnoj stranici događaja ili na zvaničnoj Facebook stranici Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...