biznis
0

Svjetski ekonomski forum u Davosu počinje ove srijede, stižu DiCaprio i Spacey

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
U malom turističkom gradu na zapadu Švicarske, Davosu sutra počinje istoimeni 46. po redu Svjetski ekonomski forum (WEF).

Na ovogodišnjem forumu koji će trajati od 20. do 23. januara prisustvovat će visoki zvaničnici i lideri iz preko 40 zemalja svijeta, a očekuje se da će glavne teme biti izbjeglička kriza i klimatske promjene, kao i druga globalna dešavanja.

Očekuje se da će forumu prisustvovati zamjenik predsjednika SAD-a Joe Biden, ministar vanjskih poslova SAD-a John Kerry, britanski premijer David Cameron, izraelski premijer Benjamin Netanyahu, turski premijer Ahmet Davutoglu, grčki premijer Aleksis Tsipras, premijer Kanade Justin Trudeau, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar Mustafa Akinci, ministar vanjskih poslova Irana Gavad Zarif, generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon, te poznati holivudski glumci Leonardo DiCaprio i Kevin Spacey.

Na sastanku pod nazivom "Četvrta industrijska revolucija" o raznim temama će razgovarati 2.500 predstavnika iz preko 100 zemalja.

Na forumu, koji svake godine nailazi i na različite proteste i osude da je "elitistički", obzirom da je prošlu godinu obilježila izbjeglička kriza, pripremljena je i simulacijska soba kako bi se ukazalo na teške uvjete kroz koje prolaze izbjeglice.

Pored visokih zvaničnika i poduzetnika, forumu će prisustvovati i predstavnici nevladinog sektora, naučnici te predstavnici vjerskih zajednica.

Povodom održavanja foruma u Davosu već su poduzete visoke mjere sigurnosti, a ove godine za sigurnost je zaduženo oko pet hiljada policijskih službenika.