biznis
0

Svjetske berze se zelene zbog Fedovog proglasa o kraju recesije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na azijskim tržištima ulagači su u četvrtak odahnuli a cijene dionica porasle nakon što je američka središnja banka (Fed) objavila kako se najveće svjetsko gospodarstvo izvlači iz najdublje recesije u zadnjih nekoliko desetljeća.

Gotovo se sva azijska tržišta zelene nakon gubitaka u srijedu, izazvanih oprezom ulagača uoči objave saopćenja Feda nakon njegova dvodnevnog redovitog mjesečnog zasjedanja.

Tokijski Nikkei u četvrtak je u plusu jedan posto, na 10.539 bodova, i ponovno je nadomak najviše razine u zadnjih 10 mjeseci, dosegnute u utorak. Na burzi u Hong Kongu indeks je u plusu 1,87 posto, na 10.823 boda.

MSCI indeks azijskih dionica, bez japanskih, u plusu je 1,7 posto. Iako snažno oscilira posljednjih sedmica, i dalje je 72 posto u plusu od 9. marta, kada je započeo trend oporavka.

Ulagači u Aziji odahnuli su nakon što je Fed u srijedu saopćio da se američko gospodarstvo izvlači iz krize. Prema očekivanjima tržišta, ostavio je ključne kamatne stope na rekordno niskim razinama.

Također, američka središnja banka produljila je trajanje programa otkupa dugoročnih državnih obveznica još jedan mjesec - do kraja oktobra, što je dio njezina nastojanja da oživi kreditno tržište i stimulira gospodarstvo.

"Vidimo sve više i više potvrda da recesija u SAD-u završava, pa ulagači sada to uračunavaju u cijene dionica", kaže John Mar, iz Daiwa Securities SMBC-a.

Ipak, Mar ukazuje kako postoje i strahovi među ulagačima da bi ovaj uzlet mogao u idućim sadmicama udariti u zid a cijene dionica promijeniti smjer.

Naime, pritok novca u investicijske fondove sve je neravnomjerniji nakon mjeseci stabilnog rasta, a i trgovci se sve više klade da će američki S&P indeks, nakon što je skočio gotovo 50 posto od marta, idući mjesec oslabiti.

Tako ulagače na kineskom tržištu već neko vrijeme muče brige oko održivosti ovogodišnjeg snažnog uzleta cijena dionica na kineskom tržištu, a zabrinjavaju ih i posljedice koje će smanjena kreditna aktivnost banaka imati na tržišnu likvidnost, prenio je Business.hr.

Indeks šangajske berze i u četvrtak je stoga u minusu, iako blagih 0,4 posto na 3.100 bodova. Uspio se tokom dana oporaviti s ranije dosegnute najniže razine u zadnjih pet sedmica od 3.060 bodova. No, od prošle sedmice, kada je dotaknuo najvišu razinu u zadnjih 14 mjeseci, taj indeks potonuo je 10 posto.