Wall Street
2

Svjetska tržišta u padu, ulagači oprezni zbog korona-krize

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks u opreznom trgovanju blago pao, a gubici su ublaženi nakon objave podatka da je u SAD-u potrošnja u maloprodaji neočekivano porasla.

Dow Jones oslabio je 63 boda ili 0,18 posto, na 34.751 bod, a S&P 500 0,16 posto, na 4.473 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak 0,13 posto, na 15.181 bod.

Cijelo trgovanje ti su indeksi proveli u negativnom području, pri čemu je zbog pada cijena nafte pod najvećim pritiskom bio energetski sektor, nakon snažnog rasta dan prije.

Ulagači su oprezni zbog naznaka usporavanja oporavka ekonomije od korona-krize i očekivanja da će do kraja godine američka središnja banka početi smanjivati monetarne poticaje.

Ipak, u drugom dijelu trgovanja ulagače je ohrabrio bolji nego što se očekivalo podatak o prometu u trgovini na malo. U augustu je taj promet porastao 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su analitičari u prosjeku očekivali pad od 0,8 posto.

"To je vrlo pozitivna vijest jer se pokazalo da se oštro usporavanje rasta ekonomije, što su neki očekivali, nije ostvarilo. Ovo je zgodan podsjetnik da ekonomija i dalje čini dva koraka naprijed nakon svakog koraka unazad”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

Ipak, idućih dana očekuje oprezno trgovanje jer se iduće sedmice održava sjednica čelnika američke centralna banke, pa je moguća najava smanjivanja iznosa za kupnju obveznica.