biznis
0

Svjetska potražnja aviona može pasti do 60 posto

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetska potražnja novih aviona mogla bi pasti 50 do 60 procenata u ovoj godini, zbog globalnog ekonomskog usporavanja i otežanog pristupa kreditima, izjavio je izvršni direktor "Airbusa" Thomas Enders na "Forumu globalne konkurentnosti" koji se održava u Rijadu.

Enders je naglasio da potražnja presušuje i na tržištima na kojima je vladala velika potražnja, kao što je region Golfskog zaliva, jedan od glavnih centara za prodaju aviona u 2007.-2008. godini, prenijele su agencije.

"Borimo se da dobijemo novac za finansiranje naših kupaca," kazao je Enders i dodao da se evropski gigantski proizvođač aviona "Airbus" priprema za otežane uvjete poslovanja na dužu stazu.

Početkom mjeseca Enders je upozorio da će broj isporuka ove godine nadmašiti broj porudžbina, prvi put od 2003.

"Airbus" je lani isporučio 483 aviona i dobio 777 novih porudžbina u vrijednosti 100 milijardi dolara, dok je njegov glavni rival, američki "Boing", isporučio 375 aviona i dobio 662 porudžbine.

"Airbus" je u julu, kada je cijena nafte dostigla rekord, potpisao ugovor o prodaji ekoloških putničkih aviona i letelica manje potrošnje goriva u vrijednosti 15,2 milijarde dolara, uglavnom avikompanijama iz bogatih arapskih zemalja.