|

Svjetska ekonomija će se brže oporaviti nego što se mislilo

Svjetska ekonomija će se brže oporaviti nego što se mislilo
0
F
FENA
25.1.2011. u 11:44
0
komentara
0

dijeljenja
Svjetska ekonomija će se brže oporaviti nego što se mislilo Foto: AFP
Oporavak svjetske ekonomije nastavlja se neujednačenim tempom i brži je nego što se očekivalo, zaključuje Međunarodni monetarni fond u najnovijim ažuriranim prognozama.
Tako u MMF-u sada očekuju da će svjetska ekonomija ove godine porasti po stopi od 4,4 posto, nasuprot 4,2 posto prognoziranih u redovnom jesenjem izvještaju.

Prognoza za iduću godinu potvrđena je na 4,5 posto. U MMF-u očekuju i nešto brži rast razvijenih ekonomija u ovoj godini, po stopi od 2,5 posto, u odnosu na dosad očekivanih 2,2 posto. Istu stopu rasta ta bi grupi zemalja trebala ostvariti i u idućoj godini, čime je blago snižena oktobarska prognoza od 2,6 posto.

SAD bi pak trebao ove godine ostvariti znatno brži rast no što su u MMF-u dosad očekivali, po stopi od 3,0 posto. U oktobru se za SAD prognozirala stopa rasta od 2,3 posto. Ujedno je snižena prognoza za iduću godinu, na 2,7 posto. Prognoze za eurozonu uglavnom su potvrđene na 1,5 posto u ovoj, te 1,7 posto u idućoj godini.

Među najvećim ekonomijama eurozone, MMF je tek blago povisio prognozu njemačkog ekonomskog rasta u ovoj godini, na 2,2 posto. Prognoza ovogodišnjeg španskog ekonomskog rasta snižena je pak za 0,1 postotni bod, na 0,6 posto. Snižena je i ona za iduću godinu, na 1,5 posto, s 1,8 posto prognoziranih u oktobru.

Ekonomije u nastajanju i ona u razvoju trebala bi pak ove i iduće godine porasti po stopi od 6,5 posto, uglavnom u skladu s jesenjim prognozama.

Znatno je pak podignuta ovogodišnja prognoza za srednju i istočnu Evropu, na 3,6 posto, u odnosu na 3,1 posto prognoziranih u oktobru.

U idućoj godini rast bi trebao ubrzati na 4,0 posto, čime je MMF povisio oktobru prognozu za 0,2 postotna boda.

Prognoze za Indiju i Kinu potvrđene su na 9,6, odnosno 8,4 posto u ovoj, te 9,5 i 8,0 posto u idućoj godini.

Oporavak se nastavlja neujednačenim tempom, zaključuje MMF.

"U razvijenim ekonomijama aktivnosti su usporile manje nego što se očekivalo, ali rast je i dalje prigušen", ističe se u saopćenju. "U brojnim ekonomijama u nastajanju aktivnosti pak nastavljaju bilježiti snažan rast, pojavljuju se inflatorni pritisci i znakovi pregrijavanja", zaključuje MMF u svojim prognozama.

Kako bi se zaštitio snažan oporavak, nužne su hitne i opsežne mjere prevladavanja dužničkih i finansijskih problema u eurozoni, a razvijene ekonomije moraju voditi računa i o otklanjanju fiskalanih neravnoteža i sređivanju stanja u finansijskim sistemima.

Ključne ekonomije u nastajanju moraju pak kočiti inflatorne pritiske, preporučuju u MMF-u.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.