biznis
0

Svjetska banka spremna i dalje pomagati BiH

FENA
Svjetska banka je spremna podržati u naredne četiri godine projekte o kojima se dogovore vlasti Bosne i Hercegovine i dostave ih s naznačenim prioritetima ovoj međunarodnoj finansijskoj instituciji.

To je poruka koju je danas u Sarajevu uputio izvršni direktor Svjetske banke Herman Vajfels u susretu s novinarima nakon njegovog sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem i državnim ministrima.

Vajfels je izrazio nadu da će okvirni plan buduće četvorogodišnje podrške Svjetske banke Bosni i Hercegovini biti finaliziran do kraja ovog ljeta, ali i napomenuo da će Banka imati ovaj plan kad od bosanskohercegovačke vlade, koja u tom smislu mora koordinirati s entitetskim vladama, dobije osvrt na ovdašnje potrebe.

Smatra da bi bh. strana mogla, što i ne mora, kandidirati projekte iz oblasti infrastrukture, unaprjeđenja obrazovanja, zdravstvene zaštite, penzionog sistema, vodosnabdijevanja i kanalizacije i dr. Za ove i sve druge eventualne projekte Vajfels kaže da trebaju koristiti svima ili, kako se izrazio, "sredstva Svjetske banke treba da budu jednako raspoređena na svakog građanina".

Napomenuo je da je ova međunarodna finansijska institucija u dosadašnjih 50 projekata iz različitih oblasti pomogla Bosni i Hercegovini s 2,5 milijardi dolara. Zadovoljan je što je danas u Mostaru vidio efekte dva projekta - obnove Starog mosta i vodosnabdijevanja većeg dijela grada.

Godišnju stopu ekonomskog razvoja BiH od šest posto on je ocijenio kao dobru prema međunarodnim kriterijima, ali smatra da bi nivo rasta mogao biti znatno bolji. Puni potencijali zemlje se ne iskorišćavaju. Prepreke ekonomskom rastu uzrokuje dijelom i "poprilično loša politička situacija", zaključio je.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je novinarima da je bh. strana u današnjem susretu s Vajfelsom zamolila Svjetsku banku da zadrži pažnju na projektima od interesa za BiH, a u oblasti infrastrukture prije svega na projektu Koridora 5C, zatim razvoja energetike, obrazovanja, socijalnog sigurnosnog sistema, korporativnog upravljanja i restrukturiranja.

Na novinarsku opasku da su neki od ovih projekata predmet sporenja vlasti u BiH, Špirić je odgovorio da se ipak nada dogovoru.

U Špirićevom i ministarskom susretu s izvršnim direktorom Svjetske banke otvoreno je i pitanje pomoći Banke u projektu popisa stanovništva u BiH, te 2011. kao ciljne godine u tom smislu.

Vajfels podržava ovaj projekt, ali uz napomenu da popis stanovništva ne posmatra kao izvor za bilo čije političke razmirice, već isključivo kao potrebni instrument koji daje realno stanje stvari kod realizacije projekata iz zdravstva, naprimjer, ali i drugih oblasti.

Herman Vajfels je izvršni direktor u Svjetskoj banci odgovoran za područje 13 zemalja, među kojima su BiH i njegova zemllja Nizozemska. Odgovoran je i za područja susjeda BiH: Hrvatske, Makedonije i Crne Gore te nekih istočnih evropskih zemalja.

Ovo je njegov prvi boravak u BiH. Ostat će još dva dana i susresti se i s predstavnicima entitetskih vlada, sindikata i drugih činilaca koji se bave socijalnim pitanjima u zemlji.

Novinarima u Sarajevu danas je prenio i jednu veliku neformalnu ličnu impresiju o "prelijepom gradu Mostaru".