biznis
0

Svjetska banka podigla prognozu kineskog rasta na 7,2 posto

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Svjetska banka (WB) u četvrtak je podigla prognoze stope rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2009. na 7,2 posto, istaknuvši kako najmnogoljudnija zemlja svijeta ostvaruje snažan gospodarski rast na krilima 4.000 milijardi juana (590 mlrd dolara) vrijednog paketa poticaja.

"Iako kinesko gospodarstvo i dalje trpi teške posljedice globalne krize, mjere fiskalne i monetarne politike usmjerene poticanju rasta omogućile su nastavak snažnog rasta aktivnosti", navodi se u tromjesečnom izvještaju WB-a za Kinu.

Bančine ranije prognoze predviđale su stopu rasta kineskog gospodarstva od 6,5 posto dok kineska vlada i dalje ustrajava na prognozi rasta BDP-a od oko 8,0 posto.

Paket poticaja usmjeren infrastrukturnim projektima potaknuo je ove godine državna ulaganja, praćena snažnim rastom novih bankovnih kreditnih plasmana i nastavljenim rastom domaće potrošnje, kaže se u izvještaju.

No, kako je dalje saopćeno, privatna su ulaganja zaostajala a izrazitije slabljenje izvoznih aktivnosti i dalje predstavlja najveći uteg rastu gospodarstva.

"Rast u Kini trebao bi ostati snažan u 2009. i 2010., premda je prerano za ocjene da je započeo snažan i održiv oporavak", tumači Ardo Hansson, glavni ekonomist Svjetske banke za Kinu.

Kineski premijer Wen Jiabao je u srijedu na sastanku vlade izjavio da se kinesko gospodarstvo postupno oporavlja no da je u "kritičnom razdoblju", prenijeli su državni mediji.

Wen je kazao da uvjeti za gospodarski oporavak nisu stabilni, uz brojne prisutne neizvjesnosti, pri čemu je posebno ukazao na oslabljeni izvoz, fiskalni manjak i trgovinski protekcionizam, prenosi kineska novinska agencija Xinhua.