|

Svjetska banka danas predstavlja ekonomski izvještaj o Bosni i Hercegovini

Svjetska banka danas predstavlja ekonomski izvještaj o Bosni i Hercegovini
27
Klix.ba
2.4.2019. u 07:24
13
komentara
27

dijeljenja
Svjetska banka danas predstavlja ekonomski izvještaj o Bosni i Hercegovini Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Svjetska banka danas će predstaviti ekonomski izvještaj za Zapadni Balkan posvećen nedavnim ekonomskim kretanjima u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.
U prošlogodišnjem izvještaju iz Svjetske banke naveli su kako očekuju da će se nastaviti proces implementacije Reformske agende, jer postoji potencijal za ekonomski rast, ali samo i isključivo ako se nastave reformski procesi.

Kako je navedeno prošle godine, uz procijenjeni ekonomski rast od tri posto u 2017. BiH je zadržala stabilan rast u posljednje tri godine. Svjetska banka očekivala je da će se taj trend nastaviti i u 2018. i ubrzati u srednjoročnom periodu, kako strukturalne reforme počnu davati rezultate i povećaju se investicije u infrastrukturu.

Svjetska banka je u nedavnoj prezentaciji posvećenoj stanju bh. ekonomije i javne uprave navela kako najveći broj građana BiH smatra kako je "veza" najznačajniji kriterij za zaposlenje, a nakon toga "veze i vještine". Ističu i da zapošljavanje u javnom sektoru ugrožava privatni sektor i poduzetništvo.

"Privatne firme teško konkurišu plaćama u javnom sektoru. Prosječna razlika plaća u javnom i privatnom sektoru je najveća u regiji", navodi se u prezentaciji Svjetske banke, koja se u ovom kontekstu poziva na Anketu radne snage u BiH u 2017. godini.

Prema ranije poznatim podacima kojim raspolaže Svjetska banka, Bosna i Hercegovina je zemlja s najvišim stepenom emigracije od 1990. do 2017. godine te se nalazi dosta ispred Albanije, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Procjene Svjetske banke govore kako će našoj zemlji trebati čak 50 godina da približi nivo dohotka nivoima zemalja iz napredne Evrope.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...