{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svijet se počinje izvlačiti iz duboke recesije

F
21.8.2009. u 18:49
0
0
Svijet se počinje izvlačiti iz duboke recesije
0
Svijet se počinje izvlačiti iz duboke recesije
Foto: Sarajevo-x.com
Svjetska ekonomija počinje se izvlačiti iz duboke recesije, izjavio je predsjednik američke centralne banke (Fed) Ben Bernanke u svom dugoočekivanom govoru uslijed agresivne akcije koju su Federalne rezerve pokrenule zajedno s drugim finansijskim institucijama.
Bernanke je izjavio kako ekonomska aktivnost, kako u SAD-u, tako i u ostatku svijeta, pokazuje bolje brojke nakon oštrog pada tokom protekle godine.

Dodao je kako je finansijska kriza, koja se produbila u septembru prošle godine, izazvala duboku globalnu recesiju, "iz koje se tek počinjemo izvlačiti".

"Povijest je puna primjera u kojima su politički odgovori na finansijske krize bili spori i neadekvatni, nerijetko rezultirajući s još većom ekonomskom štetom i povećanim fiskalnim troškovima", kazao je Bernanke.

Bernankeov govor, održan na ekonomskom simpoziju u Kanzasu, dio je njegovih napora da Amerikance podsjeti koliko su mračni bili dani prošle jeseni, piše Washington Post.

Bernanke se posljednjih mjeseci trudi javnosti objasniti zašto je potrebno uplitanje Feda u ekonomiju u jačoj mjeri nego što je to ranije Fed činio.

Izjavio je i kako je gledanje na finansijsku krizu kao nešto što sačinjava elemente "klasične panike" motiviralo Fed na mnoge drastične akcije.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: