Upozorenje stručnjaka
0

Svijet pred novim globalnim ekonomskim kolapsom

Klix.ba
Nova studija istraživača Instituta Jay W. Forrester na MIT-u pokazuje da će se svijet susresti sa globalnim ekonomskim kolapsom i smanjenjem svjetske populacije, ukoliko nastavimo koristiti resurse kao do sada.

Australijski fizičar Graham Turner je rekao da je svijet na sigurnom putu katastrofe. Istraživači su kreirali niz drugačijih scenarija na osnovu podataka trenutnog rasta populacije i potrošnje resursa.

Studija tako obuhvata i podatke vezane za planiranje porodice, napore za zaštitu okoliša i stepen proizvodnje hrane u raznim zemljama. Scenarij koji ima najviše vjerovatnoće da se ostvari je ogromna ekonomska nestabilnost oko 2030. godine, kao i mogući svjetski ekonomski krah.

Rezultati studije su kopirani u 12 miliona kopija i distribuirani su na 37 različitih svjetskih jezika.

Međutim, naučnici tvrde da je mogće stabilizovati ekonomiju ukoliko vlade država širom svijeta usvoje politiku upotrebe tehnologija koje čuvaju okoliš i ukoliko se investira u obnovljive izvore energije.

Najveći problem, prema mišljenju naučnika Turnera, jeste to što vlade država nemaju dugoročni samoodrživi plan svojih ekonomija nego se oslanjaju na potrošive izvore energije.