Olivier Blanchard
0

Svijet je izbjegao finansijsku katastrofu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svjetska privreda se zahvaljujući poduzetim mjerama "malo udaljila od finansijske katastrofe", odnosno kraha globalnoga finansijskog sistema, što se može smatrati "dobrom vijesti" kad je riječ o situaciji u borbi s finansijskom krizom, ocjenio je glavni ekonomist Međunarodnoga monetarnog fonda Olivier Blanchard.

"Loša vijest je što je kriza počela ispoljavati znatno veći i dublji utjecaj na realnu privredu", kazao je Blanchar i dodao da kao rezultat toga MMF sada "nije previše siguran" ni u svoje posljednje prognoze prema kojima se oporavak privrednog rasta u razvijenim zemljama očekivao 2010. godine.

Prema njegovoj ocjeni, primarni zadatak sada je "gašenje požara", a šta je za to potrebno uraditi - "jasno je, ali nije lako". Neophodno je, s jedne strane, održavati bankarsko-finansijski sistem stabilnim, a s druge - poticati tražnju, ograničiti pad proizvodnje, povratiti povjerenje, prenose agencije.

Kako su u mnogim zemljama, "naročito u SAD i Japanu", mogućnosti utjecaja na situaciju pomoću kreditno-monetarne politike praktično iscrpljene, u prvi plan izlaze finansijsko-budžetske mjere, rekao je Blanchard.

Osvrćući se na to šta će biti "poslije krize", on predviđa da će vlade većine zemalja morati da se pozabave znatno naraslim dugovima. Osim toga, "u nekoliko zemalja" će doći do "znatne konsolidacije finansijskog sektora" u kojem će se pojaviti "veliko prisustvo države", ali nije naveo koje su to zemlje.

Blanchard se založio za reformu međunarodnog sistema finansijske regulacije i nadzora u duhu nedavnih preporuka "velike dvadesetorice" i dodao da je MMF spreman rješavati zadatke koji stoje pred njim, naročito ako dobije "bar malo finansijskih sredstava".