biznis
1

Švicarski Sandoz u Sloveniji će proizvoditi biološke lijekove

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ljubljanska tvornica lijekova Lek, u vlasništvu švicarske farmaceutske grupe Novartis Sandoz, otvorila je u petak u gradiću Mengeš kod Ljubljane laboratorijski centar za razvoj i kontrolu bioloških lijekova u koji je uloženo 10 miliona eura, a zapošljavat će 100 ljudi.

U novosagrađenom objektu Lekove kompanije Biofarmaceutika Mengeš razvijat će se biofarmaceutski lijekovi i njihove komponente te obavljati kontrola kvalitete.

"Ovo je jedan od glavnih Novartisovih središta za razvoj i proizvodnju biofarmaceutskih lijekova. U njemu rade stručnjaci s vrhunskim znanjem, što potvrđuje i odluka da se u projekt investira 10 miliona eura", kazao je prigodom otvaranja Stefan Lang, tehnički direktor Biofarmaceutike Mengeš.

Farmeceutsku kompaniju Lek, koja je bila u većinskom vlasništvu državnih fondova, Slovenija je 2002. godine prodala švicarskoj farmaceutskoj kompaniji Novartis Sandoz za 880 miliona eura.

Novartis Sandoz je od tada u nju investirao 1,4 milijarde eura, što je najveće ulaganje iz Švicarske u Sloveniju do sada.

Druga velika slovenska farmaceutska kompanija Krka iz Novog Mesta u međuvremenu je zadržana u većinskom vlasništvu domaćeg kapitala. U njenoj vlasničkoj strukturi također prevladavaju državni i investicijski fondovi, a jedan je od vodećih proizvođača generičkih lijekova u regiji, te u istočnoj Evropi.