{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švicarska industrija zabilježila blagi pad prodaje čokolada

S
13.2.2012. u 15:55
0
0
Švicarska industrija zabilježila blagi pad prodaje čokolada
0
Švicarska industrija zabilježila blagi pad prodaje čokolada
Švicarska industrija čokolade 2011. godine zabilježila je blagi pad u prodaji zbog temperatura viših od prosječnih tokom proljeća, ljeta i jeseni.
Prodaja čokolada švicarskih proizvođača prošle godine je smanjena za 0,1 posto, sa prodatih 176.332 tona.

Poslovni bilans je smanjen za 3,1 posto sa ostvarenih 1,69 milijardi franaka, naveli su u Udruženju proizvođača čokolade Chocosuisse.

Kao glavne "krivce" za pad prodaje čokalade predstavnici udruženja koje broji 18 kompanija sa ukupno 4.322 zaposlenih navode i jak švicarski franak i pritisak distributera po pitanju cijena, pored vremenskih prilika koje nisu išle na ruku potrošnji ove omiljene poslastice širom svijeta.

Švicarska je najviše čokolade izvezla u Njemačku (17posto ukupnog izvoza), u Veliku Britaniju (13,1), Francusku (9,2) i Kanadu (6,7 posto). Najveći napredak u pogledu izvoza ostvaren je u Brazilu, Izraelu, na Filipinima, Rusiji i Singapuru.

Manji broj turista u Švicarskoj navodi se takođe kao razlog padu prodaje ovog poznatog izvoznog artikla.

Istovremeno, u Švicarskoj je potrošnja uvozne čokolade 2011. porasla za 34 posto u odnosu na prethodnu godinu kada je takođe zabilježen rast od 33,2 posto i to prvi put u prethodnih devet godina.

Potrošnja čokolade po glavi stanovnika je u 2011. porasla za 100 grama u Švicarskoj, pa je prosječna potrošnja čokolade i čokoladnih slatkiša u prošloj godini iznosila 11,9 kilograma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: