{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švicarska i Austrija podržavaju projekat zapošljavanja mladih u BiH

S
10.11.2008. u 09:38
0
0
Švicarska i Austrija podržavaju projekat zapošljavanja mladih u BiH
0
Švicarska i Austrija podržavaju projekat zapošljavanja mladih u BiH
Projekat zapošljavanja mladih u BiH (YEP) je novi projekat kojeg finansiraju Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i Austrijska agencija za tehničku suradnju (ADC).
Nezaposlenost mladih u Bosni i Hercegovini je veća od 50 procenata i za skoro četiri puta je veća nego u zemljama Evropske unije. Svaka četvrta zaposlena mlada osoba radi na poslovima koji su različiti od njihove profesionalne edukacije.

Ključne aktivnosti projekta biti će fokusirane na marginalizirane mlade ljude koji iz srednjih škola ulaze na tržište rada. U cilju efikasne tranzicije projekat će razvijati saradnju između privatnih i javnih agencija/zavoda za zapošljavanje i obrazovnih institucija.

Važne komponente projekta su: priprema učenika za prelazak u poslovni svijet i odabir profesije odnosno priprema maturanata za visoko obrazovanje i tržište rada; obezbjeđivanje podrške, savjeta i uputa za mlade koji su završili školovanje sa ciljem da se poveća zaposlenost mladih u udaljenim i zabačenim krajevima BiH; partnerstvo između javnih zavoda za zapošljavanje i uspješnih privatnih agencija čime će se poboljšati rad javnih institucija. Nakon primjene ovih inovativnih pristupa, iskustva iz prakse će biti analizirana i prezentirana relevantnim institucijama i partnerskim organizacijama, što će dovesti do pozitivnog utjecaja na ukupnu politiku zapošljavanja mladih, ističu pokretači projekta.

Prezentacija Projekta zapošljavanja mladih u BiH bit će održana u utorak, 11. novembra 2008. godine u 12 sati u hotelu Grand, Sarajevo. Prezentaciji će prisustvovati partneri projekta, predstavnici Federalnog ministarstva obrazovanja, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstva obrazovanja i kulture Republike Srpske, međunarodne organizacije, nevladine organizacije, agencije za zapošljavanje Federacije BiH i Republike Srpske, predstavnici regija Tuzla, Sarajevo, Banja Luka i Hercegovina i drugi.

Ovaj trogodišnji projekat implementirat će njemačka kompanija GOPA u saradnji sa lokalnim partnerima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: